ВМРО срещу концесията на Софийска вода
ВМРО срещу концесията на Софийска вода / Sofia Photo Agency, архив
ВМРО срещу концесията на "Софийска вода"
40223
ВМРО срещу концесията на "Софийска вода"
  • ВМРО срещу концесията на "Софийска вода"

От ВМРО ще изпратят на 4 април 11 искания до "Софийска вода" за оповестяване на концесионния й договор със Столична община и решенията за цените на водата по години.

От ВМРО за трети пък са депозирали доклад за разваляне на концесионния договор на „Софийска вода" със Столичната община. Това съобщи председателят на партията Красимир Каракачанов.

От името на общинския съветник Ангел Джамбазки, който е заместник-председател на партията, за трети път в общината е депозиран доклад за развалянето на концесионния договор между Столичната община и "Софийска вода". От партията посочиха, че ще подадат сигнал и до главния прокурор Борис Велчев за дейността на дружеството. Ако не бъде взето решение по доклада за развалянето на концесията, ще се инициира произвеждане на местен референдум, заяви Джамбазки.

В исканията си към "Софийска вода" ВМРО настоява да бъдат оповестени публично пълният текст на концесионния договор и анексите към него - от подписването на концесията от 1999 година досега.

Другите искания са публикуване на бизнес плановете, финансовите отчети и решенията за цената на водата по години, да се оповести колко са обезценените вземания на дружеството, да се оповестят договорите с фирмите, които извършват ремонтните работи по ВиК мрежата, да се прекратят несвойствените за компанията дейности, да се оповестят договорите за консултантски услуги и тяхната стойност. Освен това се иска и свеждане на загубите по водопреносната мрежа до 24 на сто, оповестяване на количества вода към райони с компактно ромско население, да се създаде обществен съвет към дружеството.

Джамбазки посочи още, че той и друг и членове на партията имат намерение да пуснат жалби в Комисията за защита от дискриминация във връзка с това, че "Софийска вода" не събира задълженията си от определени райони в града.