България първа по услуги от общ интерес в ЕС
България първа по услуги от общ интерес в ЕС / снимка: DarikNews.bg, архив

България е на първо място сред страните членки на Европейския съюз по услуги от общ интерес спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи Асоциация на индустриалния капитал в България.

България е на първо място в Европейския съюз и води по приноса, който имат услугите от общ интерес към брутния вътрешен продукт. В България този принос е 36%, в сравнение със средно 26% за 27-те страни членки. Данните са от последното заседание на постоянната група „Услуги от общ интерес в Европейския икономически и социален комитет”, съобщи д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет. След България се нареждат Великобритания, Словакия, Унгария, а в дъното на класацията са Гърция и Румъния.  

Услугите от общ интерес са услуги, осигурявани от публични органи на властта, които са от общ интерес и се подчиняват на специфични задължения за предоставяне на публични услуги. Те са важни за постигане на целите на солидарност и равенство и включват непазарни услуги (задължително образование, социална защита и др.), задължения на държавата (сигурност и правосъдие), услуги от общ икономически интерес (основни услуги по електроснабдяване, телекомуникационни услуги, пощенски услуги, транспорт, вода и сметоизвозване и енергетика).

Услугите от общ интерес са ключов елемент от европейската икономика особено в условията на криза. Основните инфраструктурни мрежи - за пренос на електричество, газ, пощите, телекомуникациите, общественият транспорт, железниците, водоснабдяването и др. инвестират огромни суми и работят с внушителни бюджети. Според данни на Евростат общият им дял в европейската икономика надхвърля 153 милиарда евро и формира дял от 6,4.

Доставчици на услуги от общ интерес, които се ползват от 500-те милиона европейци, са над 500 000 предприятия - публични, частни или със смесен капитал, които работя на местно, регионално, национално, а често и на европейско равнище. Този сектор на икономиката дава работа на 30% от заетите в ЕС, или 64 милиона души.