СОУ Иван Вазов ще посреща гости от шест държави
СОУ Иван Вазов ще посреща гости от шест държави / netinfo

Голяма международна група ученици и техните ръководители ще гостуват на плевенското СОУ "Иван Вазов" през месец май. Училището е домакин на втората мобилност от проекта "Пътуване между културите" по програма "Коменски". Вече са пристигнали заявките за участие и на 9 май ще дойдат 31 ученици и 14 ръководители от Словакия, Великобритания, Полша, Испания, Румъния и Нидерландия.

Всички деца ще бъдат настанени в приемни семейства на свои връстници от училището, които ще ги придружават по време на тридневната визита - 9, 10 и 11 май. Работният език на проекта е английски. Ръководителите на  проекта - Нина Тотева, Йоана Дойнова, Димитър Димитров и Ренета Стоянова, са в усилена подготовка на програмата за тридневната среща. Работи се по тържественото посрещане, което включва фолклорни изпълнения, брейкформация, латинотанци, роксъстав. Гостите ще посетят исторически места в Плевен, Велико Търново, София и древното римско селище Никополис ад Иструм.

В момента групите от всички страни  работят по задачата, поставена от българския екип - да представят по един творчески продукт на тема "Нашият град през погледа на три поколения". Всеки ще презентира резултатите като филмов продукт, а след работни срещи в Плевен ще се направи общ, който ще включва най-доброто. Всички участници ще получат по един урок по български език и по народни танци. Работата по проекта започна през септември 2010 год. и е планирано да приключи по същото време през 2012 год.

Първата мобилност и среща на участниците в проекта бе през декември миналата година в Словакия, където екип на СОУ "Иван Вазов" представи училището.