Младежите са сред основните клиенти на тютюнопроизводителите
Младежите са сред основните клиенти на тютюнопроизводителите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Тийнейджърите са основните клиенти на тютюнопроизводителите
40072
Тийнейджърите са основните клиенти на тютюнопроизводителите
  • Тийнейджърите са основните клиенти на тютюнопроизводителите

В следващите редове ще стане въпрос за поредната тревожна статистика. Тя е свързана с потребителите на цигари и тютюневи продукти. Поредно проучване показва, че 43% от българите над 14 години пушат. Три четвърти от пушачите у нас са пропушили на възраст между 16 и 25 години. Младежите, които пушат се доближават по процент до възрастта на най-активните пушачи, която важи за хората на възраст около 30 години. Възрастните започват да намалят цигарите, за сметка на младите, които стъпят ли в 8 клас започват да пушат. Така се оказва, че младите хора все повече стават основните потребители на цигари.

Едва ли някой се е съмнявал, че именно тийнейджърите и юношите са основна част от гръбнака на родните пушачи, респективно и основните клиенти на тютюнопроизводителите. Въпреки забраната за продажба на цигари на лица до 18 години, хитрите ученици все измислят някакъв начин как да налапат „папирусите", както ги наричат някои момчета. Пък и едва ли има някакъв особено строг контрол относно спазването на тази забрана. Младите пушачи са ясни. Пушат не само, защото искат да бъдат готини, ами и защото така си представят живота. Скъпи кецове, маркови дрехи, цигара в уста и уиски за цялата маса. Вярно, криза е, но обърнете внимание, че вече почти всички деца от ранна възраст се сдобиват с джиесеми, а кутията цигари е средно 5 лева парчето. Как става това? И защо точно процентът на младите пушачи расте през годините, а не спада?

„Този процент не ме изненадва много, защото по моя преценка това е долу-горе процентът на пушещото население, но като имам предвид, че основният проблем са младите хора, т.е. основната тежест пада върху младото поколение, което повече ходи по нощни заведения, повече се весели, повече се забавлява, не се учудвам, че фактически този процент тежи на младите. Обяснявам си го с това, че принципно здравната култура на българите е много ниска. Той не мисли за утрешния ден и това си го обяснявам със социално-икономическите условия. Българинът не цени своето здраве и животът му е твърде евтин. Той не мисли, че след две или след пет години ще се случат неприятности с неговото здраве, ще бъде увреден белият му дроб. Той иска днес или утре да се чувства добре и това е отражение на цялостното ни отношение към живота, ние гледаме евтино на живота си. Компромисът на държавата със Закона за тютюнопушенето неминуемо е една от причините да допускаме това да се случва, защото ако ние забраним пушенето в атрактивните заведения, те пак ще са пълни, но ще възпитаваме младите хора в едно въздържание. Това, което правим в момента е един реверанс към търговците на тютюнови изделия", коментира доцент Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Проучването сочи още, че като цяло с наближаването и преминаването на 40-тата годишната пушачите постепенно намалят цигарите, докато съвсем ги спрат. Тук в Дарик преди 1 година се димеше изключително усилено, а сега няма един човек, с който да изпушиш една цигара. Обликът на целия континент беше сменен. Преди се знаеше, че европейците пушат масово. Сега това не е така. Дори и у нас тази максима спря да важи. Естествено, без да става дума за младите.

„Вижте каква култура се прокламира по медиите. На младите хора им се набутва в главата фолк култура, култура, която е на удоволствието. Българските младежи са хедонисти. Възпитаваме хедонисти, които злоупотребяват с алкохол, смъркат кокаин, за които великите ценности на живота са да имат добра кола, да може да има пари да се напие. Този хедонизъм води до това опростачване на нацията, което, за съжаление, тръгва от младите. Това е злокачественият процес, че възрастните хора останаха по-далеч от тази фолк култура, а в нея бяха въвлечени младите хора, които са най-податливи на нови влияния. Това именно ги отдалечи от истинските стойности", добави доцент Костов.

Как може да бъде обяснен фактът, че младите прибягват към тютюнопушенето? Мислят си, че изглеждат по-готини в очите на връстниците си ли?

Не, лично моето мнение е, че младите хора са много податливи на влияние. Освен това ние не възпитаваме в тях отговорност към себе си, някак си ги изпуснахме в тази промяна, в цялостната социално-икономическа обстановка ги изпуснахме. България просто е отчайващо унизена и в това число не се учудвайте, че ние сме една от най-пушещите нации.

Животът е по-сладък с цигара. Поне така си мислят повечето младежи, които си представят фаса като катализатор на любимите човешки дейности. Бирата е по-вкусна с цигара. По-яко е да караш с ръка през прозореца на колата, която държи цигара и така нататък. Хубавото е, че постепенно порочният навик взе да се изкоренява у нас. Лошото е, че това, на което той все още се крепи, са младите.