Свищовският кмет предаде властта на младите за един ден
Свищовският кмет предаде властта на младите за един ден / снимка: Община Свищов

Градоначалникът на Свищов Станислав Благов за поредна година отстъпи кметския стол на двама ученици от Държавната търговска гимназия. „Кмет за един ден" станаха дванайсетокласниците Инна Пантелеева и Росен Колев, които станаха част от инициативата "Мениджър за един ден". Тя цели създаване на ефективно партньорство между бизнеса и образованието при подготовката на младите хора за успешното им реализиране на все по-конкурентния пазар на труда и превръщането им във финансово грамотни и социално отговорни ръководители.

Всяка година, в над 100 страни, по инициатива на Фондация „Джуниър Ачийвмънт" лидери от всички сфери на обществения живот се обединяват, за да предадат своите умения и натрупан опит на младите хора.

В България „Мениджър за един ден" се организира за 10-ти пореден път, като тази година инициативата протича под патронажа на министъра на финансите Симеон Дянков.

Свищов се включва в кампанията за 8 поредна година, а организатор на местно ниво е Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев". 17 ученици от Първото търговско училище в България днес изкараха един реален работен ден с ръководители на 13 институции и фирми в крайдунавския град.

За първи път обаче отговорностите на свищовския кмет Станислав Благов бяха поделени от двама ученици. Градоначалникът се срещна със своите млади приемници в кметския кабинет, като ги запозна с функциите и състава на общинската администрация, както и с водещите приоритети в работата на общинското ръководство. От своя страна младите кметове Инна и Росен споделиха своите планове за бъдещото си обучение и професионално развитие.