Дянков: Социалният министър да намери пари за по-високи заплати
Дянков: Социалният министър да намери пари за по-високи заплати / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков: Социалният министър да намери пари за по-високи заплати
40022
Дянков: Социалният министър да намери пари за по-високи заплати
  • Дянков: Социалният министър да намери пари за по-високи заплати

Симеон Дянков и Тотю Младенов за пореден път размениха остри реплики заради минималната работна заплата. Финансовият министър призова колегата си от социалното министерство да намери пари за исканото от него увеличение, защото в държавния бюджет такива няма.

Вицепремиерът анонсира и последващи съкращения в държавната администрация - този път на чиновниците в пенсионна възраст. „Дойдохме с идеята, че щом законът е такъв, че на 60-годишна възраст или на 63-годишна възраст за жените и мъже съответно, трябва човек да се пенсионира и така са преценили законодателите, тогава наистина те трябва да се пенсионират, за да си почиват и да дадат възможност на по-млади хора".

Чиновниците в пенсионна възраст ще трябва да освободят местата си в държавната администрация, заяви финансовият министър.

Дянков за пореден път отхвърли и искането за увеличение на минималната работна заплата: "Ако министър Младенов продължава да мисли, че това е добра идея, тогава той трябва да ми каже в неговото министерство, в рамките на неговия бюджет какво ще съкрати, така че да има възможности за това увеличаване. Въпросът всъщност е чисто към министър Тотю Младенов оттук нататък. Доколкото си спомням, в неговото министерство са правени някакви сметки и са стигнали до около 7 милиона".

От своя страна социалният министър Тотю Младенов бе категоричен, че има потенциал за увеличение на минималната работна заплата, но категорично отказа да съкращава хора от собственото си министерство.