Въоръжен мъж държа заложници в сливенска банка
Въоръжен мъж държа заложници в сливенска банка / снимки: DarikNews.bg, Impact Press Group, БГНЕС
Граждани на Сливен за нападението в „Инвестбанк”
39891
Граждани на Сливен за нападението в „Инвестбанк”
Коментари за заложническата криза в Сливен
Министър Цветан Цветанов
Похитител държи повече от 15 часа заложници в банка в Сливен
Заложническа криза: Николай Христов и Михаил Дюзев
Председателят на надзорния съвет на банката Петя Славова
Премиерът Бойко Борисов за развръзката в Сливен
Д-р Васислав Петров, директор на болница „Д-р Иван Селимински” в Сливен
Диана Младенова от кризисния щаб на „Инвестбанк”
  • Граждани на Сливен за нападението в „Инвестбанк”
  • Коментари за заложническата криза в Сливен
  • Министър Цветан Цветанов
  • Похитител държи повече от 15 часа заложници в банка в Сливен
  • Заложническа криза: Николай Христов и Михаил Дюзев
  • Председателят на надзорния съвет на банката Петя Славова
  • Премиерът Бойко Борисов за развръзката в Сливен
  • Д-р Васислав Петров, директор на болница „Д-р Иван Селимински” в Сливен
  • Диана Младенова от кризисния щаб на „Инвестбанк”

Похитителят Стефан Петров, който държа близо 18 часа заложници в банка в Сливен, все още се намира в сградата. Изведеният мъж от „Инвестбанк" е психологът Тошко Тодоров, научи Дарик от полицейски служители. Барети са извели Тодоров, защото той е бил сменен от друг свой колега, който продължава да води преговори с похитителя.

27-годишният Стефан Петров е от Новозагорското село Кортен. От 2006 година е кръгъл сирак. Не е имал проблеми с поведението си, работи като охранител в Новозагорска частна фирма. По непотвърдена информация снощи не се е явил на работа.

В началото имаше неяснота около самоличността на мъжа. От парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов обяви, че похитителят е Христо Петров от Нова Загора, по-късно стана ясно, че похитителят е 28-годишният Стефан Петров от село Кортен. Борисов уточни, че баретите са влезли в банката и там са открили още една жена, скрита в офис, за която похитителят не е знаел. Баретите са изнесли наличните пари, но според премиера похитителят е все още в банката.

Тази сутрин и последната задържана в банковия клон в Сливен жена беше освободена от Петров. Сега психолози преговарят с него да се предаде сам. „Драмата в Сливен завърши, и последното момиче е пуснато”, отчете премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна на фона на бурни аплодисменти.

Премиерът каза още, че жените, които бяха държани заложници, са в добро състояние. Охранителят на банката, който беше прострелян, също е в добро състояние, допълни Борисов. По думите му похитителят не е искал откуп. Той допълни, че знае профилът на похитителя, но отказа да каже подробности.

„Дал съм указания един шамар да не му ударят полицаите - а и те нямат никакви намерения да го правят - за това, че постъпи мъжки и пусна жените така, както се уговаряхме цяла нощ. „Така че колкото по-бързо го направи, законът е категоричен, има адвокати, има толкова обществен интерес, че няма от какво да се притеснява, че ако излезе, ще бъде застрелян или унижен. Благодарен съм му, че пусна жените да отидат при семействата си“, каза премиерът, като допълни, че те се чувстват добре.

Министър-председателят благодари на главния секретар на МВР Калин Георгиев, на вътрешния министър Цветан Цветанов и на отряда за борба с тероризма и психолозите, работили по случая.

Премиерът се обърна и към журналистите: „С молба при подобни случаи не само новината е важна, може да съгласувате с пресцентъра на МВР някои от съобщенията, защото снощи, когато пусна първите две жени, щеше да пусне на мига и другите две така, както се бяхме разбрали, но някои му каза по една от медиите, че човекът в болницата е зле и той се уплаши, че ако ги пусне, може да има и друга развръзка”.

Единствената останала като заложник беше Светла Атанасова. Преди това похитителят освободи поетапно други петима заложници.

Първата заложница -експертът по кредитиране Радина Терзиева, бе освободена около 22.00 ч. снощи в замяна на цигари и безалкохолно. Малко след 4.00 ч. сутринта на 24 март бяха освободени още две жени - главната счетоводителка Ивелина Иванова и Мими Величкова, която работи като касиер в банката. Около 7.00 ч. е била освободена още една служителка на банката - Ваня Димитрова, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветанов. Изведен е бил и вторият охранител на банката - Димитър Митков.

Стабилно е състоянието на 42-годишния охранител, който бе прострелян при банковия обир и бе опериран в болницата „Д-р Иван Селимински" в Сливен, съобщи пред Дарик директорът на болницата д-р Васислав Петров. Той увери, че няма опасност за живота на пострадалия, който вече е в съзнание и диша самостоятелно.

Д-р Петров уточни, че операцията на Славчо Славов е започнала в сряда в 17.15 ч. Хирурзите са отворени коремната и гръдна му кухини, тъй като куршумът е проникнал и през двете. При операцията е махнат далакът на човека, зашит е стомахът, защото е бил перфориран, херметизирал се е белият дроб. След като е бил опериран и му е прелята кръв, се е стабилизирал. През нощта е дишал на апарат, но вече диша самостоятелно.

Д-р Петров бе категоричен, че няма пряка опасност за живота на човека, но му престои тежка борба с травмите, които е преживял, с инфекцията, която куршумът е вкарал. Ако всичко върви добре, човекът ще бъде изписан до един месец, като минимум 20 дни ще бъде в лечебното заведение, а може би и повече. Ако се възстанови без по-нататъшни усложнения, Станев ще може да води нормален начин на живот, каза още шефът на сливенската болница.

Служителите на „Инвестбанк” даряват кръв за ранения си колега, съобщи за Дарик председателят на управителния съвет на банката и ръководител на кризисния щаб Диана Младенова. Тя бе категорична, че на всички похитени служители ще бъдат осигурени нужните средства и време, за да се възстановят от шока. Все още от банката поддържат контакт само с близки на пострадалите.

Министър Цветан Цветанов уточни, че освободените жени са в добро физическо състояние, но са преживели шок. „Похитителят се е държал добре и не е оказвал никакво насилие над тях”, съобщи още вътрешният министър.

Никой от освободените заложници в „Инвестбанк” не е постъпвал в областната болница на Сливен „Д-р Иван Селимински”. От там декларираха, че са осигурили легла в случай, че се наложи някой от тях да бъде приет. Екипите на болницата имат готовност за провеждане на прегледи, лечение и консултации с психолог.

Въоръжен мъж държа заложници в сливенска банка
netinfo

„Опитваме се да успокоим близките, защото такова нещо досега не се е случвало в България. Освободените момичета са в добро състояние и се надяваме на бързото им възстановяване от шоковото състояние“, потвърди и председателят на надзорния съвет на банката Петя Славова. Преговорите с него се водят от полицията, а на дежурния телефон са се обаждали близки на служителите и граждани, които са искали да помогнат. Раненият охранител е в добро състояние. Славова не коментира вероятни причини за нападението.

През нощта няма предявени искания към „Инвестбанк” от страна на похитителя, който вече освободи и последния заложник, заяви още тя пред Дарик. Славова допълни, че служителите на банката са изцяло на разположение на органите на вътрешното министерство за оказване на съдействие по случая.

Районът остава отцепен от полицията. До 600 метра около банковия офис на „Инвестбанк” е разширен периметърът за сигурност. По полицейско разпореждане са преместени и автомобилите от този участък. Полицаите вече направиха специално заграждение за журналистите, които следят случая, а директорът на сливенската полиция Никола Геджев обеща цялата информация след приключване за инцидента.

Въоръжен мъж държа заложници в сливенска банка
netinfo

Въоръженият Стефан Петров държа близо 18 часа заложници в банков клон на „Инвестбанк" в Сливен.

Нападателят нахлу около 16.00 ч. в „Инвестбанк". Според очевидец още при влизането си в банката директно стрелял в охранителя - 42-годишният Станчо Станев. След това стрелял и в паник-бутона и по този начин сигнализирал на полицията. Нападателят сам се е съгласил раненият да бъде откаран в болница.

Към 18.00 ч. били чути и нови изстрели от банката. На мястото пристигнаха полицейски коли и линейка, които направиха ограждание, чиито периметър обхвана голяма част от улиците в центъра на Сливен. Сградата на банката е неосветена. В „Инвестбанк" беше сформиран кризисен щаб заради нападението, съобщи за Дарик шефът на надзорния съвет на банковата институция Петя Славова. „Полицаите полагат всички усилия, отцепен е целият район. Това не е обир, това е някаква лудост. Нашите служители са обучени как да действат в такива ситуации. Всички сме много притеснени", обясни тя.

Диана Младенова, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на банката, отказа да коментира колко входа има банковият клон и къде се намира трезорът. Младенова бе категорична, че крупни суми, внесени от общината или областната управа, не се намират в банковия клон. „Не мога да ви кажа какви са причините за обира. Нямам информация дали има искания, конкретно към банката не са отправяни никакви". Вероятно няма клиенти в банковия клон на „Инвестабнк" в Сливен, съобщи още тя. Според Младенова денят е бил слаб, затова предполагат, че не е имало други хора, освен служителите на банката в момента на нападението.

На мястото на инцидента бяха и председателят на Общинския съвет Мария Григорова и кметът на Сливен Йордан Лечков, според когото в „Инвестбанк" се намират парите на Община Сливен. По думите му парите на общината са по инкасо и няма опасност за тях: „Има произведени изстрели. Водят се разговори. Да си свършат момчетата работата. Няма какво да се направи в тази ситуация. Иска пари човекът, така разбирам. Умолявам да не се всява по-голяма паника и професионалистите да си свършат работата".

Клонът на банката се намира в центъра на града. Сградата на областната управа се намира на 15-тина метра от нея. При първите изстрели областният управител на Сливен Марин Кавръков разпоредил всички служители да отидат по горните етажи на сградата, а охраната да се въоръжи. Няколко часа по-късно 26-те служителите бяха евакуирани със стълба от сградата. За евакуацията им помагаха пожарникари.

Въоръжен мъж държа заложници в сливенска банка
netinfo

Ето какво каза пред Дарик по-рано през деня Марин Кавръков: „Много неприятна ситуация. Доживяхме и въоръжен грабеж в банка. Жалко е, че има и пострадал човек. Ние може би бяхме първите, които разбрахме, защото буквално ни делят 15 метра - тротоар и улица. Нашият вход е точно срещу техния. Чуха се изстрели. Малко след това изнесоха прострелян човек и веднага разпоредих на дежурните и офицерите, които са тук, и на охраната, да си приготвят оръжието и да затворят Областна администрация. Ако тръгне да бяга например, да не дойде тук, да пострадат и моите хора. Опасно е, защото на първия етаж работим с клиенти. Момичетата веднага ги прибрах на втория етаж, за да не бъдат в обсега на стрелбата. Близките на моите служители могат да бъдат спокойни, че са на безопасно място. Дай Боже, всичко да свърши по-бързо, да няма повече пострадали".

Председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Димитър Митев изрази съжаление от това, което се случва и се надява на щастлив край. „Потресен съм от това, което се случва и не мога да повярвам. Доколкото си спомням, това е първият случай в България на въоръжен грабеж на банка и то с вземане на наложници. Напълно осъзнавам в какво състояние се намират тези заложници, които са жени преди всичко. Още повече - познавам много добре и шефът на клона Веселка Цонева. Изключително неприятен случай. С ужас следим това, което става. Разбрахме, че положението на простреляния охранител е много тежко. Дай Боже, той да оживее и да няма жертви. Доколкото знам в момента има спуснати щори, тъмно е", обясни той.

Ръководителят на групата на БСП Мартин Славов намира причините за случилото се в социалния недоимък на българите. „Безработицата и социалното напрежение няма да доведат до нищо добро в нашата страна, трябват спешни мерки за икономическа стабилност, за повишаване на заетостта. Всичко останало води до ескалиране на напрежението, до такива ексцесии. Видях пристигането на полицията и изнасянето на ранения и всички тези грозни сцени на насилие, които не би трябвало да присъстват в нашето ежедневие. Хората са уплашени, изнервени, стресирани. Дано да няма пострадали хора, човешки жертви, всичко да мине благополучно, органите на реда да си свършат работата. Но смятам, че нашите управляващи трябва да си вземат много сериозна поука от тези зачестили ситуации и случки на обири, просто животът на българите е много труден и за съжаление някои хора прибягват и към такива крайни мерки", коментира Славов.

Въоръжен мъж държа заложници в сливенска банка
netinfo

Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация по повод инцидента в банков клон в Сливен пречат на оперативните действия. Това се посочва в обръщение на МВР до журналистите, публикувано на сайта на ведомството. В него се посочва още, че внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. От МВР призовават колегите да проявят разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая.

За реакцията на хората, за страха и притесненията от случващото се в Сливен чуйте в репортажа.