Ядреният физик Георги Котев: Крият доклада за горивото в АЕЦ „Козлодуй”
Ядреният физик Георги Котев: Крият доклада за горивото в АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ядреният физик Георги Котев: Крият доклада за горивото в АЕЦ „Козлодуй”
39843
Ядреният физик Георги Котев: Крият доклада за горивото в АЕЦ „Козлодуй”
  • Ядреният физик Георги Котев: Крият доклада за горивото в АЕЦ „Козлодуй”

Готов е докладът на експертната комисия, която беше свикана през януари от енергийния министър Трайчо Трайков, за да провери дали АЕЦ „Козлодуй" работи незаконно с отработено ядрено гориво, но министерството все още го пази в тайна. Това съобщи ядреният физик и бивш служител в централата Георги Котев, който преди три години пръв сигнализира за нерегламентираната практика. Според Котев АЕЦ „Козлодуй" внася от руската фирма ТВЕЛ гориво втора ръка, което се използва експериментално у нас, без обаче руснаците да плащат по-скъпо за този експеримент.

От 2008-ма година насам Георги Котев алармира за далаверата с ядрено гориво, без обаче да успее да докаже твърденията си. В отговор на въпрос на Дарик Котев обяви, че четиримата членове на експертната комисия са обвързани с АЕЦ „Козлодуй" и заключенията в доклада най-вероятно ще бъдат манипулирани, така че да прикрият истината за незаконната сделка. Eто какво каза Котев:

„Имали са двама доценти от Софийския университет дългогодишни граждански договори с АЕЦ „Козлодуй", за да се сформира тази комисия, впоследствие разбирам, че те са били временно прекратени, а другите двама експерти са служители на трудов договор в АЕЦ „Козлодуй" и така от четирима сто процента зависими експерти е съставен този съвет, дадени са му два месеца срок да разглежда документи, да прави анализи и да състави доклад. Шефката на кабинета, която се явява и председател на борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй" Милена Ценова потвърди, че докладът вече е при тях, те го четат, но не желаят да ни го дадат, при все,че по заповед на министъра той трябва да е прозрачен. При положение че е прозрачен и е обещан да бъде показан, не виждам аз равнопоставеността защо те го четат преди нас. Фактът, че се бави шест дни, лично мен ме навява на мисълта, че той се манипулира или се редактира, или се пригажда към вид, който да прикрие за пореден път истината. Престъпление има. Имам официално писмо от Министерския съвет, че са похарчени повече от 2 млн. лв., вие сами преценете ако аз не бях прав и за 2000 лв. биха ме осъдили.

2 млн. лв. за проверки имате предвид?

За експертни проверки, да, анализи, външни експерти даже са канени и какво ли не. Налице е елементарно погазване на закона - харчат се ваши пари, за да ви лъжат, че не ви крадат".

От министерството на икономиката, енергетиката и туризма потвърдиха пред Дарик, че докладът на експертната комисия е готов и ще бъде оповестен днес или утре. От министерството отхвърлиха обвиненията, че документът е бил укриван умишлено. По информация на Дарик заключенията в доклада не подкрепят твърденията на Георги Котев, че в АЕЦ „Козлодуй" работи експериментално с отработено, вместо със свежо ядрено гориво.