Либийските военновъздушни сили са унищожени
Либийските военновъздушни сили са унищожени / снимки: Reuters

Съюзниците от международната коалиция са унищожили военновъздушните сили на режима на либийския лидер Муамар Кадафи и осъществяват необезпокоявани полети във въздушното пространство на страната, обяви високопоставен британски военен, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че участниците в операцията са поставили либийската армия под непрекъснат и безмилостен натиск. "На практика техните военновъздушни сили вече не съществуват като военна сила", увери лаконично висшият британски военен от военновъздушната база в Джоя дел Коле в Южна Италия. Той допълни, че очаква известни промени в командната структура на коалицията, но даде да се разбере, че операцията ще продължи без прекъсване. Британските военни самолети, участващи в кампанията срещу режима на Кадафи, са в базата в Джоя дел Коле.

Либийските военновъздушни сили са унищожени
netinfo

Междувременно военновъздушните сили на САЩ бомбардираха отломките на падналия в Либия американски изтребител Ф-15, който се разби поради техническа повреда, предаде Ройтерс. Това е било направено през нощта, за да бъде "предотвратено попадането на материали в лоши ръце", съобщи американски военен представител, пожелал да запази анонимност. Двамата пилоти на падналия самолет, който участвал в международната военна кампания срещу либийския лидер Муамар Кадафи, бяха спасени.

Силите на международната коалиция са извършили през последните 24 часа 97 полета, при които са нанесли удари по танкове и противовъздушната отбрана на режима на Кадафи, предаде Франс прес, като се позова на говорител на въоръжените сили на САЩ, пише БТА. През изминалото денонощие обаче не е била изстреляна нито една крилата ракета.

Либийските военновъздушни сили са унищожени
netinfo

От началото на операцията в събота бяха изстреляни общо 162 крилати ракети "Томахок", от които 112 през първия ден от кампанията. Въздушни удари на международната коалиция принудиха силите на Муамар Кадафи да се изтеглят от западния град Мисрата, съобщи местен лекар, цитиран от АП.

От седмица контролираният от бунтовниците Мисрата е подложен на обсада и постоянните атаки на правителствената армия, припомня агенцията. Ройтерс цитира друг жител на града, според когото тази сутрин два удара на международните сили са поразили правителствена ВВС база край Мисрата. Очевидецът на име Сами каза по телефона, че снайперисти са убили двама души в центъра на града.

Либийските военновъздушни сили са унищожени
netinfo

По-рано силите на режима подновиха артилерийския обстрел по завзетия от въстаниците град Зинтан, на около 90 км югозападно от Триполи. По думите на местния жител Абдулрахман градът е напълно обкръжен и положението е много тежко. Към Зинтан настъпват пехота, танкове и транспортна техника, добави той. По телефона Абдулрахман отправи апел чрез Ройтерс към международните сили да се притекат на помощ и да защитят цивилните в Зинтан.

Либийските военновъздушни сили са унищожени
netinfo