Склад с химикали откриха в селско училище
Склад с химикали откриха в селско училище / снимка: DarikNews.bg

Склад с киселини, основи и различни химични реактиви е открит в училището във видинското село Арчар. Химикалите са от бивш кабинет по химия и върху повечето бутилки отдавна е изтрит както надписът със съдържанието им, така и срокът на годност. Стаята се намира в мазето на училището и на нея се натъкнали експерти от Регионалната здравна инспекция във Видин.

Хигиенните инспектори посетили училището по съвсем различен повод - да проверят какво е довело до алергични реакции на шест-седем ученика. Инцидентът станал в миналата събота, когато децата получили задушаване и обриви. Те били закарани в Спешния център във Видин, където са прегледани и освободени с предписания за домашно лечение. Алергичните реакции се получили след предозиране на препарата, с който са дезинфектирани стаите и няма нищо общо с химикалите в мазето на училището.

"Направили сме предписание стриктно да се спазват указанията за дозировката на дезинфектантите. А що се отнася до складираните химикали в мазето на училище - дали сме на директорката на училището Ширин Шахин срок до петък да намери фирма, която има сертификат за работа с опасни химикали и да ги премахне от там" - каза за "Дарик" д-р Венцислав Владински, началник на Регионалната здравна инспекция във Видин.