Леко увеличение на безработицата в областта
Леко увеличение на безработицата в областта / DarikNews.bg, Невена Божкилова

4 585 са безработните лица в община Стара Загора в края на месец февруари. Равнището на безработица е 5,58% и е по-ниско от средното за страната.

През изминалия месец регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 13 339 души, а равнището на безработица е 7.71%. Спрямо месец януари безработицата е нарастнала с 0.06%, а безработните – със 108 човека.

С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора, а с най-високо – община Николаево.

По схема "Аз мога" са подадени 1108 заявления, които вече са оценени. До момента са раздадени около 200 ваучера, разясни директорът на Бюрото по труда в Стара Загора Георги Гьоков.

Програмата цели повишаване на конкурентноспособността и квалификацията на заетите лица и включва чуждоезиково обучение и компютърна грамотност.

Друга програма, изпълнявана от Бюрото по труда е "Шанс за реализация на младежите в България", по която могат да кандидатстват лица до 29-годишна възраст.

Нововключените безработни лица в програми и проекти за заетост и обучение от началото на годината са 419. Най-голяма заетост осигурява Националната програма "От социални помощи към заетост", в която са включени 337 души.

Пвече информация по действащите програми може да получите в Дирекция „Бюро по труда", ул. „Стефан Караджа" №8, стая №112. Телефон за контакти: 042/ 697 546.