Фермерите отново изкараха трактори по шосето
Фермерите отново изкараха трактори по шосето / Дарик Добрич

Зърнопроизводителите от Добрички регион излязоха на едночасово митинг-шествие с лека селскостопанска техника по маршрут - изхода от Добрич за Балчик  – бул.”Добруджа”- до изхода за квартал „Рилци”. Организатор на митинга, който ще продължи до 15.00 часа, е Инициативен комитет на земеделските производители от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Дарик
припомня, че вчера фермери от Добрич и Варна се включиха с над 100 селскостопански машини в националния фермерски протест, като изкараха тракторите на околовръстния път на Добрич на изхода към Генерал Тошево. Те настояват за незабавно изплащане на субсидиите на всички производители, за ясни правила в земеделския сектор и за закон и правилник за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди. Агробизнесмените искат и оставка на земеделския министър Мирослав Найденов заради несвършена вече година и половина работа.

След като този следобед стана ясно, че е постигнато споразумение в преговорите между фермерите и земеделското министерство, протестите в цялата страна спират, обявиха протестиращите. За Дарик Добрич Орлин Панев - говорител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Националната Асоциация на зърнопроизводителите обясни, че протестите се прекратяват временно до 30 април, когато изтичат всички срокове, поставени на управляващите. "Ако уговорките не бъдат спазени, продължаваме с протестите" - категоричен бе Панев.