Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април
Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април
39758
Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април
Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април
  • Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април
  • Природният газ поскъпва с близо 4,5% от 1 април

Топлофикациите да изплащат лихви на абонатите си в случаите, когато са забавили връщането на надвзетите пари по сметките им. Това предложи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, като по думите му за тази цел комисията ще поиска промяна в общите условия с топлофикациите. Семерджиев призна, че досега потребителите са били ощетени, тъй като само те са плащали лихви за забавени суми към топлофикационните дружества.

В същото време стана ясно, че абонатите на енергото девет месеца са плащали нереално скъп ток, заради непроизведена електроенергия от въглищната централа „AES Гълъбово". Председателят на регулатора обеща домакинствата да бъдат компенсирани за този разход при определянето на новата цена на тока от 1 юли. Съмержиджиев съобщи още, че от другия месец природният газ ще поскъпне най-много с 4,5 на сто, а цената на топлинната енергия няма да се повишава.

С близо 4,5 процента да поскъпне природният газ от април, предлага в свой доклад енергийният регулатор, обяви председателят му Ангел Семержиев. „Продължаваме да търсим възможности за още по-малко увеличение. Ще направим изчисленията и ще вземем решение и за топлинната енергия. Най-вероятно няма да я пипаме", каза той.

По отношение на предложението на „Топлофикация-София" парното да се плаща на 12 равни месечни вноски Ангел Семерджиев припомни, че това е механизъм, който е бил обсъждан и в предишни години. Тогава се е възприела политиката потребителят да има избор как да плаща - дали на равни месечни вноски или на база прогнозни оценки.

По думите му плащането на равни вноски има редица предимства - оценката на бюджетните разходи особено за битовите потребители ще бъде улеснена и зимата няма да се вижда толкова страшна, но и лятото ще трябва да плащаме за нещо, което нямаме.

Според председателя на ДКЕВР обаче трябва да е ясно какво предпочитат потребителите и наистина трябва да се остави всеки да избере начина на плащане.

До един месец комисията ще се самосезира за промяна в общите условия с топлофикаиците с предложение те да започнат да изплащат лихви на абонатите си. Ангел Семерджиев обясни, че ако при изравнителната сметка се окаже, че топлофикацията е взела повече пари от потребителите, тя ще трябва да им изплати лихви върху надвзетата сума.

Регулаторът се готви да компенсира и абонатите на енергото, които за последните девет месеца са плащали с 3 процента повече за електроенергия само заради включването в енергийния микс на скъпия ток от въглищната централа „AES Гълъбово". Заради технологичен проблем обаче централата не е произвела заложените количества, така че абонатите напразно са плащали по-високата й цена. Семерджиев обеща регулаторът да компенсира абонатите с цената от 1 юли.