С 443 000 лв. е завишен бюджетът на областната болница
С 443 000 лв. е завишен бюджетът на областната болница / Дарик Велико Търново

С 443 000 лв. е завишен бюджетът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, съобщи в старата столица депутатът от СДС Ваньо Шарков. Втората болница в областта, която ще получи повече пари, е тази в Горна Оряховица. Нейният бюджет е с 39 хил. лв. повече. Не така обаче стои въпросът с болниците в другите градове в областта,  каза още Шарков. Той посочи, че бюджетът на болницата в Павликени е намален с 93 хил. лв., в Елена със 71 хил. лв., а в Свищов бюджетът е орязан със 199 хил. лв.

Това изглежда малко странно при положение, че тази година нямаме делегирани, а прогнозни бюджети, които се формират на базата на извършените дейности през предходната година, каза още Ваньо Шарков. Според него тези намаления показват, че нямаме и прогнозни бюджети. В същото време болницата в Елена трябваше да получи средства по постановление на Министерски съвет за допълнително финансиране от здравното министерство на болниците в отдалечените и рискови райони. През 2010 година обаче нито една болница не е получила такова финансиране, каза още Шарков.

Твърденията на НЗОК, че бюджетите ще бъдат изпълнени и тези пари ще бъдат дадени през следващите месеци, са хубави обещания, но колегите се наслушаха на подобни думи. Те не могат да работят нормално, а пациентите не могат да бъдат спокойни, именно заради липата на яснота за финансирането, уточни синият депутат.