Окото - най-енергоемкият орган
Окото - най-енергоемкият орган / Снимки: Дарик

Презентация "Еволюция на зрителния апарат" представи във Враца Иван Христов, невробиолог от БАН в петък. Поканата бе отправена от информационния офис на евродепутата Владимир Уручев, във връзка с  гостуването на британската изложба "Дарвин СЕГА", наредена в читалище "Развитие". Темата беше представена пред ученици от биологични паралелки във врачанските училища.

Окото - най-енергоемкият орган
netinfo

Зрението е едно от най-добре развитите сетива при хората и животните.

"Ние мислим, обичаме, дори сънуваме чрез образите, каза Христов, образите се натрупват благодарение на зрителния процес" . Още Дарвин е казал, че очите са органи с изключително съвършенство и сложност. Психоемоционалното състояние на човек може да се разбере по очите, което потвърждава клишето, че очите са "прозорец към душата".

Окото - най-енергоемкият орган
netinfo

Младши асистентът разказа за трите типа очи според лещата, която ги изгражда - камерен, фасетен, и огледален. Според най-нови проучвания началната молекула, която стартира процеса на еволюция в зрението е родопсина. Очите са най-големият консуматор на енергия в човешкия организъм, стана ясно още от презентацията.

В БАН не се правят изследвания на паранормални явления, които някои хора виждат, уточни Христов в отговор на въпрос от публиката. Видждането на аурата от някои хора, той наподоби на метод от бойните изкуства, но заяви, че те не са предмет на работа в БАН.

Според младия учен зрителната система еволюира и в момента.