Започва дискусия за политика на възстановяване чрез растеж и заетост
Започва дискусия за политика на възстановяване чрез растеж и заетост / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Започва дискусия за политика, водеща до икономически ръст и заетост
39667
Започва дискусия за политика, водеща до икономически ръст и заетост
  • Започва дискусия за политика, водеща до икономически ръст и заетост

Започва дискусия за това как държавата в следващите месеци да стъпи върху истинска политика, която да доведе до възстановяване чрез растеж и заетост. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателите обявиха, че не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата от средата на тази година.

Алексей Петров, който присъства на заседанието на тристранния съвет като председател на Съюза за стопанска инициатива, подчерта, че цените на стоки от първа необходимост се повишават, защото държавата фаворизира определени икономически субекти.

Исканията на синдикатите за спешни мерки, които да овладеят ценовия удар, и компенсаторни мерки за доходите, ще бъдат обсъдени във вторник на заседание на Комисията по цени, доходи и жизнено равнище, са решили участниците в тристранката. След 20 дни на ново заседание на съвета за тристранно сътрудничество ще се обсъдят конкретните анализи и разчетите на предложените от синдикатите мерки.

Започва дискусия за политика на възстановяване чрез растеж и заетост
netinfo
По думите на Пламен Димитров има поне 15 мерки, които и сега са актуални. „Коментирахме отново това как да бъде по-голяма събираемостта на данъците, как да бъдат вкарани в продажба най-накрая емисиите (въглеродни емисии), миноритарните акции, които трябва да бъдат най-накрая продадени", каза Димитров, като припомни, че при приемането на пакета от антикризисни мерки през пролетта на миналата година се очакваше от продажбата на въглеродни емисии да влязат в хазната 500 млн. лв.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче трябва да се върви към препоръчителен индекс на нарастване на доходите. „Предлагаме той да бъде диференциран по браншове, по отрасли, тъй като картината е много различна в различните сектори. Някъде имаме възстановяване, ръст на продажбите, в други сфери като строителството например и недвижимите имоти застоят продължава", коментира той.

Започва дискусия за политика на възстановяване чрез растеж и заетост
netinfo

Алексей Петров посочи, че трябва да се създаде среда, при която държавата да се намесва по-малко в пазарната икономика, като така ще се създаде конкурентност, която да доведе до намаление на цените.

„Има, разбира се, един феномен, че понякога с действие или бездействие държавата по странен начин фаворизира отделни субекти и оттам се появява един монополен натиск. Мога да посоча в различни области: стоките от първа необходимост, в лекарствата има също такива примери, олиото и на други места. И по този начин решава някой, че няма да работи по правилата, другите му подражават и така става повишаване на цените", обясни Петров.

Бившата барета не пожела да каже дали ще се кандидатира за президент с думите: "Това по-нататък".