Авария от втора степен в една от атомните електроцентрали в Белгия
Авария от втора степен в една от атомните електроцентрали в Белгия / снимка: www.sxc.hu

Авария от втора степен по международната скала за ядрени събития е била регистрирана преди в АЕЦ "Доел" в Белгия, съобщават местните медии. Според информацията става въпрос за открита неизправност в една от водните охладителни помпи, от което няма пострадали и сериозни последствия.

Повредата е била отстранена, без работата на АЕЦ да бъде нарушавана, се посочва в информацията на оператора на централата Електрабел (Electrabel). Реакторът разполага с няколко подобни помпи, осигуряващи сигурността на неговата работа, се отбелязва в съобщението.

Посочената скала за установяване мащаба на инцидента е съставена от осем степени, като втора степен предполага облъчване на човек от населението, превишаващо един микросиверт, както и облъчване на работник, превишаващо допустимата годишна доза. Според определенията, характеризиращи различните нива на опасност, втора степен се характеризира с достигане на радиационни нива в оперативната зона, по-големи от 50 микросиверта на час, както и със значително радиационно замърсяване в зона, където това не е предвидено.

Белгия разполага с две атомни електроцентрали с общо седем енергоблока, както и с три реактора за изследователски цели, отбелязва БТА. АЕЦ "Доел" има четири реактора, като аварията е открита в най-новия, четвърти реактор, въведен в експлоатация през 1985 година.

Досега в централата са били установявани два подобри случая през 1992 г. и през 2006 г., като при тях също не е имало пострадали.