КНСБ предлага пенсиите и заплатите да се увеличат, детските да станат 45 лв.
КНСБ предлага пенсиите и заплатите да се увеличат, детските да станат 45 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КНСБ предлага пенсиите и заплатите да се увеличат, детските надбавки да станат 45 лв.
39625
КНСБ предлага пенсиите и заплатите да се увеличат, детските надбавки да станат 45 лв.
  • КНСБ предлага пенсиите и заплатите да се увеличат, детските надбавки да станат 45 лв.

Вдигане на минималната работна заплата на 290 лева, увеличаване на минималната пенсия на 160 лева и на детските надбавки на 45 лева, са сред мерките, които КНСБ ще предложи за обсъждане по време на утрешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

От конфедерацията предлагат също ръст на заплатите в бюджетния сектор, както и на възнагражденията в частните фирми след преговори с работодателите. Всички тези мерки могат да влязат в сила от 1-ви юли, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му правителството трябва да започне и наблюдение на начина, по който се формират цените на основните стоки и услуги.

В същото време от Българската стопанска камара обявиха, че вдигането на минималната работна заплата и на заплатите в частния сектор са прокризисни мерки и бизнесът няма да ги подкрепи.

Според предложенията на КНСБ бюджетните заплати могат да се вдигнат със стойността на годишната инфлация от последните две години и първите шест месеца от тази, което означава минимум 7 процента ръст. Колкото до заплатите в частния сектор, увеличението може да се договори с бизнеса, като се върне прилагане на годишния препоръчителен индекс. От конфедерацията предлагат и обвързване на минималната заплата с минималната пенсия, както и на детските с минималния гарантиран доход и линията на бедността. Откъде могат да се осигурят приходи за тези увеличения, обясни Пламен Димитров:

„Около 1 млрд. лв. са несъбраните осигурителни вноски с лихвите по тях, установени, че са дължими, но несъбрани. Въвеждането на осигуровка, плащането на здравна осигуровка от тези, които получават само доходи от капитал и собственост и нямат доходи от труд. Бяха заложени 250 млн. лв. приходи за миналата година от приватизация. Не бяха изпълнени драматично. Сега имаме стъпки в тази посока, нека ускорим тези процеси, миноритарни дялове и така нататък."

От КНСБ обясниха още, че заложените приходи от антикризисните мерки за миналата година са били милиард и 600 милиона, но от тях е събрана минимална част. От своя страна ръководството на Българската стопанска камара припомни, че за тази година е договорено средно увеличение на минималните осигурителни прагове в частния сектор и прякото договаряне в отделните браншове е единственият правилен начин в условията на криза.