44 шофьори във Видин без колани
44 шофьори във Видин без колани / Снимка: ОД на МВР

724 моторни-превозни средства са проверили пътните полицаи в област Видин от 7 до 13 март по време на Националната кампания "Коланите спасяват живот".

За шофиране без поставен обезопасителен колан са санкционирани 44 водачи на автомобили. Броят на санкционираните пътници без поставени колани е 15, 10 от тях са пътували на предните седалки в автомобилите, петима са били пътници на задните седалки.

От сектор "Пътна полиция"-Видин напомнят, че засиления контрол по използването на обезопасителните колани и от пътниците на задните седалки, както и на обезопасителните системи за превозване на деца в автомобилите ще продължава и занапред.

Използването на обезопасителните колани е важен резерв за намаляване броя на загиналите и ранените при тежки пътно-транспортни произшествия. То е сред най-важните приоритети на Европейския съюз в превантивната и контролната дейност с цел намаляване огромните загуби от пътно-транспортния травматизъм.

Във всички страни, членки на ЕС, законът изисква задължително ползване на обезопасителните колани от водачите и пътниците в автомобилите, на всички седалки, при всички пътувания в населени места и извън тях.