Защитено жилище за хора в риск ще бъде ремонтирано след спечелен проект
Защитено жилище за хора в риск ще бъде ремонтирано след спечелен проект / Дарикнюз, архив

Финансиране за 80 500 лв. е спечелила Община Бургас  за ремонт на защитено жилище за хора в риск. Управителният съвет на "Красива България" е одобрил проектното предложение.  То е по мярка, насочена към подобряване на условията за живот на групи в неравностойно положение и деинституционализирането им. .

"Защитено жилище за хора в риск" се намира в гр. Бургас, ул. "Поп Грую" № 45. Сградата е монолитна, стоманобетонна - със сутерен, партер, жилищен и тавански етаж - и е построена през 70-те години на миналия век. Застроената площ е 89,5 кв. м., с двор с обща площ 387,5 кв. м.

Жилището е с капацитет 10 места: за настаняване на пълнолетни лица, младежи и девойки, напускащи социалните институции за отглеждане на деца. В момента то работи с пълния си капацитет. Потребителите са биологични сираци или изоставени от родителите си и отглеждани институционално в социални институции в цялата страна. С предимство се ползват родените на територията на община Бургас. С настанените младежи и девойки работи екип от петима професионалисти.

Сградата се нуждае от текущ вътрешен и външен ремонт, с оглед подобряване на условията за работа с бенефициенти и подобряване на битовите условия на домуващите.