Все повече варненци търсят достъп до обществена информация
Все повече варненци търсят достъп до обществена информация / Sofia Photo Agency, архив

Расте броят на делата, заведени по Закона за достъп до обществена информация. За миналата година те са 67, отчетоха от Варненския административен съд. Организациите и гражданските сдружения във Варна са доста активни, за разлика от други градове, и търсят правото си да получат информация, която ги касае, обясни председателят на съда Тинка Косева.

През 2010 година ръст бележат и делата по искане за налагане на санкции на административни органи за неизпълнение на съдебни решения. Такива има заведени срещу кмета, областния управител, главния архитект на район “Одесос”, както и градоначалника на Аврен. По-голямата част от жалбите са отхвърлени, но търсенето на съдебна отговорност обикновено дисциплинира ответниците и те своевременно изпълняват наложеното съдебно решение, коментира съдия Косева.

Юристът разкри още, че през миналата година в Административния съд са постъпили общо 4356 дела. Върнати за обжалване са 915 акта, от които 669 са изцяло оставени в сила. Най-много са касационните дела, следвани от тези по Закона за устройство на териториите и данъчните. Повече в сравнение с минали години са делата с обществен интерес, както и срещу служители на МВР във връзка с дисциплинарни производства.