Синдикатите настояват за подкрепа на най-бедните
Синдикатите настояват за подкрепа на най-бедните / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Синдикатите настояват за спешни мерки в подкрепа на най-бедните социални групи, заради поскъпването на горивата и хранителните продукти. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че още следващата седмица трябва да започнат разговори с правителството по възможните мерки за защита на пенсионерите и нискодоходните групи.

Според лидера на КНСБ дебатът трябва да се фокусира върху ръст на минималната работна заплата, обвързване на гарантирания минимален доход с прага на бедност, което да го вдигне от сегашните 65 лв. до приблизително 150 лв., защита на най-ниските пенсии.

Правителството трябва да използва и възможностите за повишаване на събираемостта на приходи в бюджета, заяви Пламен Димитров, като даде за пример одобреното от Европейския парламент въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Друга възможност са и реални мерки за справяне със сивата икономика, допълни Димитров.

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се срещнаха с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Тя призова за създаване на нов тип тристранен и ефективен с цел устойчиво социално-икономическо развитие на страната ни.