Стачката на железничарите спря 52 влака за час
Стачката на железничарите спря 52 влака за час / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Стачката на железничарите спря около 50 влака за час
39298
Стачката на железничарите спря около 50 влака за час
  • Стачката на железничарите спря около 50 влака за час

52 влака в цялата страна не са се движели в интервала от 10 до 11 часа заради предупредителната стачка на железничарите, съобщиха от КНСБ. Само от централна жп гара в столицата са спрени четири влака, които по разписание тръгват няколко минути след 10 часа. Ако днес синдикатите и ръководството в железниците не постигнат напредък при преговорите, утре стачката ще блокира жп трафика в страната, като влаковете ще спират всеки ден в интервала от 8 до 16 часа.

Минути преди 10 часа бе подадена информация към пътниците, че влаковете ще се движат по разписание. Първият влак след 10 часа трябваше да тръгне от София за Варна 4 минути след началото на стачката. Малко преди 10 часа обаче началникът на влака Георги Дешев и Борислав Борисов от локомотивната бригада бяха на различни мнения ще тръгне ли влакът или не. Пътниците също бяха объркани дали ще имат превоз, за който вече са платили билетите си.

Стачката на железничарите спря 52 влака за час
netinfo

Общо 60 влака по разписание се движат в интервала от 10 до 11 часа. Според представителя на железничарския синдикат Петър Бунев, който водеше протеста на Централна гара в София заедно с президента на КНСБ Пламен Димитров и неговия заместник Валентин Никифоров общо 50 влака са спрели движение.

Синдикатите настояват за приемлива оптимизация на персонала в железниците и гарантирани инвестиции в сектора.

Транспортният министър Александър Цветков изрази надежда на 11 март да няма ефективни протестни действия. От своя страна вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров заяви, че синдикатите в железниците се готвят за протести, който ще спрат влаковете за осем часа през деня в петък.

Стачката на железничарите спря 52 влака за час
netinfo

Репортаж от Централна гара в столицата чуйте в прикачения звуков файл