Премиерът осъди тричането на кучета в Странджанско
Премиерът осъди тричането на кучета в Странджанско / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов осъди тричането на кучета в Странджанско
39226
Борисов осъди тричането на кучета в Странджанско
  • Борисов осъди тричането на кучета в Странджанско

Прокуратурата ще проверява странджанския ритуал тричане на кучета. Това стана известно след среща между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев. Борисов е настоял пред главния прокурор да бъдат наложени санкции по Закона за защита на животните.

Кметът на Царево Петко Арнаудов, който е наложил забрана на ритуала от 2006 г., заяви пред Дарик, че остава на държавата да се справи с този проблем. Парламентът вече одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които при насилие над животно на публично място, насилникът може да бъде затворен от една до три години и глобен до 5000 лв.

С ритуала на тричане се отбелязва Кукеров ден - между два кола, забити над вода, се завързва усукано въже. В направената примка се прокарва през кръста куче. Въжето започва да се размотава, а след като спре кучето да се върти във въздуха, то пада във водата и замаяно доплува до брега. Според древния обичай ритуалът се прави за здраве, като се гонят бесовете от селото.

Петко Арнаудов, кмет на Царево, смята, че случаят може да се реши единствено чрез диалог: „Не е бесене, това е тричане. Ако бесим кучета, няма да остане нито едно, а досега нито едно не е умряло. Забраних го през 2006 г. Пет години се спазваше, тази година не се е спазило. Оставям на държавата да се оправя с този проблем, защото смятам, че обичаи със заповеди не могат да се спират. Имам си аргумент за това, опитах със сила. Убедих се, че с натиск по този начин проблем не се решава. Пътят за решаване на проблема е диалог между компетентни хора, които са етнолози, културолози, краеведи и представители на „Четири лапи". Нека да седнем да водим разговори. В Европа се възмущават. Някой да е дошъл да се възмущава тук в общината? Защо е необходимо да се възмущават там? Да съберат „простите селяни и диваци", според тях, и да се възмущават пред тях. Защото те имат медии, пък онези са обикновени отрудени хора, които се чудят как да вържат двата края".