Замърсяване с мазут в района на пречиствателната станция в Балчик
Замърсяване с мазут в района на пречиствателната станция в Балчик / снимка: DarikNews.bg, архив

Голямо количество нефтопродукти са достигнали вчера сутринта до пречиствателната станция за отпадни води в Балчик, съобщиха от общината. Веднага на сигнала на дежурния в станцията са реагирали екипи на „Гражданска защита” и местната администрация, след което всички оторизирани институции са били информирани.

Кметът на общината Николай Ангелов е алармирал Щаба на ВМС, откъдето е осигурена специализирана техника за събиране на нефтопродуктите, определени първоначално като мазут.

Разливът вече е локализиран, съобщи пресаташето на общината Сава Тихолов. По думите му няма замърсяване на морските води и опасност за акваторията на залива. Техника на Военноморските сили ще продължи да почиства разлива.

По думите му разливът най-вероятно е от мазут и вероятният източник на замърсяване е местна фирма за производство на олио. Предстои иституциите да подготвят доклад за разлива, след като бъдат изяснени обстоятелствата около инцидента, допълни говорителят на общината. Според кмета вероятен източник на замърсяването е фирма за производство на олио.

До вечерта са събрани 20 тона от нефтения продукт, който е локализиран в района на пречиствателната станция. Специалистите са категорични, че замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и няма опасност за акваторията на морския залив.

Новини от Добрич