Кметовете с протестна декларация заради недостатъчно финансиране
Кметовете с протестна декларация заради недостатъчно финансиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кметовете с протестна декларация заради недостатъчно финансиране
39066
Кметовете с протестна декларация заради недостатъчно финансиране
  • Кметовете с протестна декларация заради недостатъчно финансиране

Кметовете подготвят протестна декларация срещу липсата на достатъчно финансиране и на финансова децентрализация на общините, съобщи за Дарик председателят на сдружението на общините Дора Янкова. По време на общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България е повдигнат въпроса за недофинансирането най-вече на общинските болници в сферата на здравеопазването. В декларацията се очаква да се обхванат и проблемите на образованието. Дора Янкова бе категорична, че през цялото време общините се опитват да работят в партьорство и диалогичност с централната власт. Ето какъв е резултатът от това според Дора Янкова:

На колегите им призля. Започнаха да питат какво е това партньорство и защо е така. И съвсем правилно и конструктивно според мен. Атмосферата е остра. Неслучайно един кмет каза „Ние в България свикнахме улицата да решава проблемите и ние защо не сме там“, тоест стачка.

Тъй като сме управленци, смятаме, че управлението е отговорност и институциите в страната трябва да си партнират. И сме търсили това. Този гняв прерасна в желание за декларация на първо време и дори и малко по-отдалечено предложение, което направи един колега, отивайки към партия, кметът на Козлодуй. Но това са все благодарение на тежести, тежести. Заедно единни и солидарни тук, искаме на висок глас да кажем: ето по тези и тези въпроси ние имаме проблеми, ние търсим партньора, търсим решението, чуйте ни.

Миналата година през април свършиха парите за зимно почистване в общините. Какво е положението сега?

Молихме се заедно с Плевнелиев да няма зима и се получи.