Закриват дома за хора с увреждания в с. Рудник
Закриват дома за хора с увреждания в с. Рудник / DarikNews, архив

Домът за хора с ментални увреждания в с. Рудник, община Долни чифлик, през 2012 година ще бъде закрит. Децата, които са около 35 на брой, ще бъдат преместени в центрове за настаняване от семеен тип, съобщи шефът на дирекцията за социално подпомагане във Варна Еманул Манолов.

Закриването ще се осъществи по европейския проект “Детство за всички”, който предвижда първо да бъдат затворни приютите за малчугани с увреждания. Целият проект е на обща стойност около 100 млн. лева.

Новият дом на децата ще бъдат защитени жилища или центрове за настаняване от семеен тип. Те ще живеят в еднофамилни къщи по 10-12 души в условия, близки до семейните.

Център за настаняване от семеен тип ще бъде изграден в Долни Чифлик, където ще отидат част от децата от Рудник. Строителството му все още не е започнало, но от общината имат визия къде да бъде изградена сградата, уточни Манолов. По думите му всичко върви по план, финансирането е осигурено, така че догодина част от малчуганите ще имат нов дом. Другите деца временно ще бъдат настанени във варненски социални институции, но на по-късен етап и те ще бъдат преместени в центрове за настаняване. Има вероятност и 1-2 деца отново да се реинтегрират в семействата им.