Красимир Стефанов: НАП действа, така че всички са равни пред закона
Красимир Стефанов: НАП действа, така че всички са равни пред закона / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Красимир Стефанов: НАП действа, така че всички са равни пред закона
38974
Красимир Стефанов: НАП действа, така че всички са равни пред закона
  • Красимир Стефанов: НАП действа, така че всички са равни пред закона

Директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов в „Седмицата" на Дарик.

Сега ще ви прочета заглавията, които извадих след вашата пресконференция по отношение на имуществото на Цветан Цветанов. Едната група са "Монитор" - "Цветанов с чисти доходи и имоти", "Класа" - "НАП изцяло оневини Цветан Цветанов", "24 часа" - "И бебето описано в проверката на Цветанов". На другия полюс "Сега" - "НАП потвърди, че МВР шефът е получил пари с неясен произход", "Труд" - "Тъстът на Цветанов скрил шестцифрена сума", "Стандарт" - "Данъчна тайна за тъщата на Цветанов", "Пари" е по средата "Според нас Цветанов е чист, но не и родителите на жена му". Кое е вярното заглавие за това, което се опитахте да обясните тази седмица?

Аз заглавия няма да коментирам. Това, което искам да кажа, е, че няма да спра да повтарям, че Националната агенция за приходи си е свършила перфектно работата, че проверката е напълно обективна и най-важното, което е - напълно прозрачна. Тъй като аз не знам в последните 20 години някой гражданин, а да не говорим политик, да е дал съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна тайна и някой от предишните мои колеги изпълнителни директори на данъчната администрация публично да е докладвал проверката три часа в Народното събрание пред цялата общественост.

Готов ли сте за всичко, което казвате и ще кажете за проверката на Цветан Цветанов, да минете през детектора на лъжата, както поиска Румен Петков?

Аз още сега мога да стана и да тръгна за детектора на лъжата и там да отговоря на тези въпроси, за които ви казах - на въпроса дали е обективна проверката на г-н Цветанов и дали Красимир Стефанов е оказвал натиск. Веднага мога да се явя на детектора на лъжата, но...

Тоест вие дали сте оказвал натиск на...

Че целият проблем е това дали аз съм оказвал натиск и дали нещо Националната агенция за приходи е покрила в проверката. Веднага съм готов да се явя на детектора на лъжата, но с мене ще поканя и г-н Румен Петков, а пък на него да му се зададат два въпроса.

Кои?

Примерно дали той, докато е бил вътрешен министър, е оказвал влияние върху ревизионни производства, дори и когато не е бил вътрешен министър, се е опитвал да оказва влияние върху ревизионните производства.

За кои ревизионни производства?

Ами, не знам. Така общо, ще го попитаме там, детекторът на лъжата ще си покаже.

Тоест два въпроса дадохте - единият дали е оказвал натиск, друг кой въпрос?

Първият въпрос е дали, когато е бил вътрешен министър е оказвал влияние върху бившия изпълнителен директор за извършване на...

Кой бивш изпълнителен?

Г-жа Мария Мургина. И дали, когато е бил вече извън поста вътрешен министър, също се е опитвал да оказва влияние?

А вие знаете нещо?

Предполагам.

А вие по едно време също бяхте в ръководството на агенцията...

Аз винаги съм бил.

Да, и затова знаете за този натиск.

Предполагам, детекторът на лъжата ще покаже.

Той стигал ли е до вас такъв натиск?

Аз съм готов да се явя на детектора на лъжата и го каня заедно с мене той да се появи също.

Ама той искаше за друго да ходите. Искаше, за да отговорите на въпроса ходили ли сте в МВР да се срещате с Цветанов по време на проверката?

Не.

Това е въпросът, на който иска да ходите на детектор.

Нееднократно съм ходил при г-н Цветанов, но не за да коментирам проверката, а за хиляди, за десетките акции, които провеждаме съвместно с МВР. Естествено е, че и в хода на тези разговори сме коментирали и проверките, но по-важният въпрос е тук не дали аз съм коментирал проверката. По-важният въпрос е, аз затова ви казвам, аз отивам на детектора на лъжата и се явявам. Дали Красимир Стефанов е оказвал натиск върху ревизиращия екип - първият въпрос, на който ще отговоря на детектора на лъжата, и вторият въпрос, на който съм готов да отговоря на детектора на лъжата - дали проверката на семейство Цветанови и на родителите на г-жа Цветанова е обективна.

Ама, не, вие току-що отговорихте и на въпроса ходили ли сте при Цветан Цветанов, като казахте да...

Нееднократно.

...ходили сте и говорили ли сте за проверката? Да, говорили сте...

Ами то е напълно нормално, когато Националната агенция за приходи проверява едно лице, в хода на проверката да се коментират всички факти и обстоятелства. И още повече, когато става въпрос за проверка на вицепремиер, напълно нормално е изпълнителният директор на Националната агенция за приходи да си контактува. Аз си задавам въпроса дали назад в годините, така, последните 20 години, не е имало достатъчно сигнали и основания политици и вътрешни министри да бъдат проверявани? Вие да знаете някакъв случай такъв действащ министър, а да не говорим за вицепремиер, в последните 20 години да е проверяван?

Добре, ама не се ли правят такива непрекъснато проверки, защото и Иван Костов вчера припомня, че според него поне от 12 години, аз специално годините не съм проверил, всички декларират своите имущества и доходи. Би трябвало някой да прави тези сравнения. Никога ли Националната агенция за приходите не е била натоварвана с това да провери...

Декларират се пред Сметната палата и обикновено всяка година проверяваме от порядъка на около 200, така, души, които са задължени да декларират пред Сметната палата, но аз нямам спомен, а и вие, така, следите отблизо нашата дейност.

Това да е ставало...

...действащ министър, да не говорим за вицепремиер, да е бил проверяван.

Действащ не е по тема. Нали проверява... Тези дето сте ги проверили, те трябва да са действащи, г-н Стефанов, или аз нещо не разбирам?

Значи, там говорим за кметове, за зам.-кметове.

Те нали са декларирали...

За съдии и т.н.

Тоест това е най-високото ниво, до което сте стигали, според декларациите на Сметната палата, а правите проверки. За първи път проверяват...

Най-високото ниво, до което сме стигали, е до зам.-министър.

За първи път министър. Депутат също не е проверяван, така ли?

Депутати също са проверявани. Аз ви казвам...

Министър никога не е бил проверяван.

Да. Но тия, които се подават по Сметната палата, се проверяват по една такава опростена процедура, защото това, което направихме с г-н Цветанов, има над 122 процесуални действия. Паричният поток на семейството му е направено ден по ден. Всички банкови сметки, с които разполагат, имаме всичките транзакции. Всички задгранични пътувания, всички харчове за домакинство. И всички, които смятат, че е много лесно да се направи...

Как ги събирате тия харчове за домакинство?

Значи, отправят се запитване до топлофикация, до ВиК, до ЧЕЗ, до всички лизингови компании, до всички мобилни оператори и т.н., и т.н., от дневници за покупки и за продажби, където са закупували примерно мебели, каквото и да е било примерно от големите хипермаркети, от фирми, които са декларирали...

А, тоест вие питате хипермаркетите кой какво си пазарува от тях и те са длъжни да ви дадат...

Естествено, аз затова казах, че проверката продължава.

То излиза по-добре да си купуваш по бакалиите, за да не могат да те хванат данъчните какво си купуваш.

Ами ние затова сега връзваме касовите апарати на бакалиите, за да може да ги хващаме и от бакалиите. Аз затова казвам, че всички, които казват, че ние сме мотали 4 месеца проверката, чисто процедурно, чисто процесуално и сроковете с... и обменът на информация, който правим, обикновено средната продължителност на проверка на едно физическо лице според всички анализи е 5,9 месеца. И г-н Бойко Великов на комисията за борба с корупцията, когато беше изслушването, така, единият упрек към Националната агенция за приходи беше защо сигнал, който е от октомври месец за г-н Цветанов, идваме да го докладваме толкова бързо, а сигнали, които са подадени от май-юни месец, все още не сме приключили и не сме ги докладвали. Е това е отговорът на въпроса - защото за тези сигнали, предишните, за които говорим, при г-н Цветанов, и тъй като не се отнасят за г-н Цветанов, нямаше такъв политически, обществен и медиен натиск. Поради този огромен, подчертавам, огромен политически, обществен и медиен натиск ние бяхме принудени да направим всичко възможно така, че да приключим максимално бързо и да ходим да докладваме там резултатите.

Колко пари ви излизат всъщност? Каква е сумата, която сега ще трябва да се изяснява при тъста и тъщата на вицепремиера откъде се е появила?

Сега, аз, за мое съжаление, защото, така, стигайки до един момент и не продължавайки нататък, излиза едва ли не, че нещо прикриваме. Тъстът и тъщата на г-н Цветанов не дадоха съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна тайна, за което не мога да стигна докрай. Но това, което мога да кажа - какво са дарили тъстът и тъщата на семейство Цветанови, мога да го кажа и това е: на първо място е 30 хиляди лева дарени за ремонта в село Шума, 50 хиляди...

Коя година?

2007 г.

Така.

За закупуването на въпросните 2 апартамента в кв. "Изток" един път 48 366 евро и 3222 щатски долара.

Грубо 130 хиляди лева в зависимост от курса.

Значи, това го казвам паричен поток, без да казвам това... съответствието или несъответствието. Казвам какво са дали родителите на г-жа Цветанова към семейство Цветанови.

И всичките ли са необясними при тях?

Сега, това са сумите. Пак ви казвам, значи една проверка е един много сложен механизъм.

Добре, вие всъщност какво казахте тая седмица - че тия 130 хиляди лева тепърва ще проверявате, дали, като направите сметките какво са си купували от хипермаркетите, къде са ходили в чужбина, какви пенсии са взимали, какви други доходи са имали, тепърва ще проверявате дали ще бъдат доказани, или се опитахте нещо да проверите и установихте, че не може някаква част от тия пари или всичките, или повече, да се изяснят.

Значи, вижте, всичко, което е направено за семейство Цветанови, е направено и за тъста и тъщата на г-н Цветанов. Просто процедурно при нас, когато приключи проверката... има два варианта - доходите да съответстват на разходите и на имуществото, и нещата приключват, както е при семейство Цветанови. Доходите не съответстват на разходите на придобитото имущество - тогава вече преминаваме към ревизия за установяване на данъчната основа и съответно облагането с данъците със съответните лихви. Това е чисто процедурно.

А, в този период те могат да докажат това.

Сега в този период вече те могат да представят допълнително доказателства и т. н.

И те могат да кажат, че на тях са им подарили пари.

Сега, аз не мога да гадая какво са направили...

Не, теоретично, добре, даже не говорим за Цветанови. Какво правите данъчните в такива ревизии, когато, значи, ето, отивате сега при тия хора, които са подарили нещо на един човек, на който сметките му излизат? При тях не излизат в първия момент, но когато почнете да ги проверявате, те изведнъж казват "о, ама на мене пък ми подари братовчедка ми".

Ами отиваме при братовчедката и почваме нея да я проверяваме.

То тоест това никога няма да приключи.

Ами те затова продължават толкова дълго тези проверки. Само че хората, които, така, най-много се упражняват на гърба на Националната агенция за приходи, че мотаят нещо, аз ги приканвам... между другото аз не тях, всеки, който си мисли, ето тук от вашия ефир, всеки, който си мисли, гражданин, политик и т.н. на Република България, че е много просто да се направи една проверка...

Ама не е просто. От това, което писаха, изобщо не е просто.

Значи вие го разбирате, но други хора се упражняват на наш гръб по друг начин.

Добре, но вие сега успяхте да затворите, ако вярно си спомням, въпроса със заемите. Защото преди, като проверявахте някого, нали, като не му излизаха сметките - "нали, сега, аз взех заем". От кого взе бе? "Ами от 50 души по 5 хиляди лева и така направих пари." Вие казвахте и миналата година, май беше за първи път, се декларираха всички заеми, които ти дължиш към момента.

За последните 5 години.

Да.

Сега никакъв не е проблемът да кажеш, че преди 6 години някой ти е дал заем.

Да, което също вас не ви устройва, нали?

Ами поне според нас беше първа крачка в тази посока. Надявам се, че сега...

Тоест сега, ако... хайде да не ги нарочваме тия хора, но по принцип, ако те кажат "ами аз преди 6 години взех назаем пък пари от един човек"...

Отиваме при лицето Х и почваме да го изследваме...

А даренията пък изобщо не са... т.е. не са проверяеми, защото там не беше нужно да се декларират, нали?

Не, не, те се декларират даренията и се плаща местен данък върху даренията.

А платил ли е местен данък, а или те са освободени между роднини, по права линия.

Значи между роднини, да, между роднини да, но това, което със сигурност е направено и аз съм го видял с очите си в документацията - че даренията, за които говорим, за ремонта в с. Шума, 30 хиляди лева наистина нотариално заверено. Ние сме извършили насрещна проверка при нотариуса и е вписано в регистъра.

Коя година, пак казахте сега? Две и...

Две хиляди и седма година.

И тук веднага прочетох пък коментари как пък толкова близки хора, родители, от детето си ще искат да го водят на нотариус да се подписва. Или може би пък обяснението, че вицепремиерът е подозирал, че ще... вече е правел партийна кариера и заради това е...

Ама това не е въпрос към нас. Ние работим по документи. Това, което със сигурност...

А другите дарения как са направени?

Другите дарения са направени по банков път. Това, което...

А, т.е. и те не са, сега да ги каже кеш ги...

Сега всичко това, което се коментира, че едва ли не ние в хода на тази проверка сме направили така, че сме прехвърлили ние недостига върху тъста и тъщата, за мен не е обективно да се казва, тъй като, пак ви казвам, 2007 година дарението от 30 хиляди лева е нотариално заверено и няма как със задна дата в момента да се направи нотариална заверка в регистъра на нотариус Х.

Да си огласи парите.

Две хиляди и седма година. 2008 година са превеждани тези суми по банков път.

От тъста и тъщата на...

Абсолютно. Не е сега в хода на проверката да кажем "ама дадени са някакви пари от г-н Цветанов, я чакай сега да ги напишем, че все едно са му ги дали родителите".

И за тези дарения не се дължат данъци, нали вярно си спомням закона...

Не, не се дължат.

...защото са между роднини по права линия. Местен данък не се дължи.

Да.

Тоест не са донагласяни, искате да кажете, едни пари, които не излизат.

Това, което казвам в момента, е, че нищо, на този етап нищо няма манипулирано по отношение на проверката и съм готов да отида с тези два въпроса на детектора на лъжата - конкретно има ли оказан натиск и обективна ли е проверката на семейство Цветанови.

Сега въпросът е да се докажат парите пък на...

Значи, не знам ще се докажат ли или няма да се докажат. На екипа оттук нататък му се възлага ревизия и започва да изследва всички документи, които вече са събрани и всичко друго, което би било представено. И пак ви уверявам...

Добре, ама тия хора...

...че проверката ще бъде напълно обективна.

...да подходим добронамерено към тях, те... мисля, че за тъста се говореше, че е работил над 40 години човекът, логично е да не си пази всички документи за парите, които е изкарвал. Особено пък в периода с частен бизнес.

Аз само искам и нещо друго да ви кажа - че аз лично не извършвам проверките в Националната агенция за приходи. Сега, просто в момента на този етап не излиза паричният поток при тях. Оттам нататък какво ще стане в ревизията, аз не мога да прогнозирам.

Трябва ли да се вземе имуществото на тъстовете, ако не докажат произход на доходите си, без присъда, както предлага ГЕРБ. Сега, това е деликатен въпрос, защото правителството, в което и вие участвате като ръководител на данъчната администрация, стои зад проект, който казва, че всеки, който не може да докаже едни пари как си е купил нещо, това нещо трябва да му се вземе.

Сега, проверката...

Външният министър преди малко призова всички да подкрепят тоя проект и сега излиза, ей това е хипотеза, че тия хора могат да не могат да докажат.

Това не е от компетенциите на НАП. Това, което искам да кажа - че цялата документация с протоколите от извършените проверки ще се изпрати на прокуратурата, както и на комисията за борба с корупцията. Както едва ли не бяхме обвинявани от опозицията, от г-н Атанасов и г-н Великов, че едва ли не ние не сме представили документите, доказателства в комисията за борба с корупцията. Това не е вярно. Просто поради политическия и обществен натиск ние бързахме да докладваме резултатите. Сега цялата документация ще бъде изпратена там. И ако тия две институции, т.е. комисията и прокуратурата преценят, че има някакво престъпление, това вече си е друга работа.

Не. Лошото е, че вие сега, заради конкретния казус не искате да кажете общото си мнение, но то по-скоро въпросът е, какво е пък общото ви мнение по този законопроект?

За кое?

Че когато не ти излизат парите и не можеш да ги докажеш, ти може и да си ги изкарал, може да си бил един от многото българи, държан 20 години от работодателите си на минимална работна заплата...

Тоест за т. нар. закон "Кушлев".

"Кушлев", да. А, пък са му давали кеш пари на ръка, останалите, примерно 500 лв. от заплатата. И сега идват и го питат... вие отивате и го питате "ти как си купи този апартамент в "Люлин", бе". И той казва "ами аз имах 200 лв. заплата официална", това може да докаже, трябва да му го вземете апартамента...

Значи, моето лично експертно мнение е, че при доказано престъпление - ОК, да му взимат имуществото. Но това, което се предлага...

Доказано с присъда?

Да. Но това, което се предлага в момента и още повече, че комисията "Кушлев" да прави оценката дали има разминаване, или няма разминаване, при положение че има официална институция - НАП, която трябва да прави точно това, което прави - съответствие на доходи и имущество, просто на този етап мисля, че това...

Защото в тази работи излиза сега, че, ако това ще се прилага и ако се окаже разминаването над 60 000 лв. ли беше...

Да.

...трябва да вземат апартамента на тъста и тъщата...

Абсолютно, това, което се предлага в момента...

...така излиза, без да ги питат нищо повече.

Абсолютно това, което се предлага в момента в този законопроект, точно така се случва.

Е, то това го предлага същото правителство, в което е този вицепремиер...

Лично моето експертно мнение е, че това не е разумно и не е, как да кажа, не е приемливо.

Защо стана ясно кой е платил хонорар на Доган за милиони, а за Цветан Цветанов не може да стане ясно от кого е взел 40 000 лв., които на всичкото отгоре не са взети наведнъж, нали?

Сега, г-н Доган просто в сигнала, доколкото знам, беше посочена фирмата. Тук бяха посочени... имотното състояние на семейство Цветанови. Знам големия обществен интерес кой е изплатил сумите като хонорари.

Един известен политик ми каза "когато науча от кого са били тези пари, ще кажа дали наистина Цветанов е чист".

Аз нямам проблем да ги кажа, ако имах законовата възможност. Имах голямото желание да ги кажа, обаче просто законът ми забранява. В тази връзка направихме запитване до Комисията за защита на конкуренцията. Получихме категорично становище, че, за да обявим фирмите, трябва да имаме тяхното съгласие. Безпрецедентен случай...

А те не щат...

...шефът на НАП да вика фирмите да ги моли да си дадат съгласието...

Те какъв профил са тези фирми? Големи, известни фирми ли са или пък, напротив, неизвестни, чужди или български?

Уверявам ви, че просто... не са известни фирми.

То това по-лошо, ако не са известни.

Ама, чакайте малко, пак ви казвам. Какво се очаква от един хонорар... кога са изплатени тези хонорари вече не помня, 2007 г. или 2008 г., когато г-н Цветанов не е бил вътрешен министър и т.н. И говорим за три хонорара от средно по 14 000 лв. за три години изплатени. Това много голяма сума ли е? Голямо престъпление?

Тоест падат се по под 5000 лв. годишно?

Не, не говорим за общо 40 000 в рамките на три години изплатени. Говорим средно около 14 000 лв. от фирма изплатени. Аз не виждам някаква драма и какво се очаква оттам точно да излезе?

Тази нощ гледах експерт един по СКАТ твърдеше, че не са включени разходите за живот на Цветанов от над 60 000 лв. при скромни изчисления за 5 години. Вие това го опровергавате. Имате някаква методология ли, по която включвате разход за живота, освен тези, които ще излязат от хипермаркетите.

Значи, НАП дали е за г-н Цветанов, дали е за Иван Иванов от не знам си къде, има една и съща методика за извършване на проверки и ревизии. Като разходи...

Е, колко пари смятате, че...

Като разходи за домакинство на нас ни служат официалните данни на статистиката. Оттам нататък всички други разходи, които документално ние успеем...

Можете да докажете, че си е купил нещо по-скъпо.

Да, купил къща, купил кола, купил яхта, купил самолет, защото ние всичките...

Дали е пазарувал в мол?

Пазарувал в мола, купил си хубава... Между другото на г-н Цветанов разходите за обзавеждане, разходите за ремонти, разходите за ток, за вода, за телефони, задграничното обучение на едната му дъщеря и т.н., екскурзиите, всичко това е изследвано и прибрано към паричния поток. Пак ви казвам, аз съм убеден, че тези хора, които се упражняват, и то най-вече в политическо говорене, че не е направено това, че не е направено онова, първо, ги приканвам да седнат да си прочетат протоколите, защото за първи път има такива публични. Да си наемат данъчни консултанти и ако там намерят някакви слабости, аз съм готов по което време кажат, колкото време кажат, публично да коментираме пункт по пункт. Другото, което ви казвам, за не знам кой път ви го казвам, аз съм готов, ставам оттук и отивам на детектора за лъжата.

Ама и Румен Петков и той.

Ами, тъй като той ме праща там, аз го каня него аз да му задам два въпроса.

На какво ниво са служителите, изнесли информацията за вестник "Галерия"?

Сега да ви кажа, за вестник "Галерия" аз най-накрая се радвам, че вчера осъществихме контакта с г-н Дачков, и в понеделник ще имаме възможност да пием кафе и да се запознаем, да си поговорим и да придобият лично, така, представа, първо, като човек за мен, второ, за механизъм. Там информацията, която те предложиха, аз я видях на самата пресконференция. Значи, таблиците, които са показали, със сигурност не са от кореспонденцията и част от ревизионната преписка. Това не е от Националната агенция за приходи. Имаше един документ, в който се посочваха някакви задгранични пътувания на г-н Цветанов, които съществено се разминават с това, което е официалното в ревизията. Там те казваха 97, при нас са 52. Другото, което казаха - че тъстът и тъщата разполагат с 13 или 14 банкови сметки.

Четиринадесет.

Ще объркам в момента. Това са банковите сметки само от една банка.

Тоест те имат много повече.

Да, имат повече от 14 банкови сметки. Тоест те са хванали само едната банка и са изкарали тази информация. Така че тази информация съществено се... Там са посочени, че има мним приятел, който е дал много големи средства на г-н Цветанов. Такъв няма, както всички се убедиха. Протоколите са публични, нека да ги четат, да видят. Единственото нещо, което за мен е смущаващо - че те имат една първа страница от искането до тъста на г-н Цветанов именно за тези 30 хиляди лева дарение, тъй като ние правим веднага насрещна проверка, когато установим, но тя е без изходящ номер, без подпис, без печат, което означава, че също не е от официалната кореспонденция на НАП. Но това пък показа, че някой в НАП си е ровил в компютрите и в системите, и в момента аз вече съм поискал от министъра на финансите да направят... инспекторатът проверка, но нашата вътрешна сигурност, информационна сигурност е засякла вече двама инспектори, това е нивото, инспектори, които са боравили с ЕГН-тата на тъста и тъщата, боравили са с информационната система по отношение на това. Така че, ако някой щеше да изнесе информация, щеше да изнесе фирмите и щеше да изнесе точния размер на несъответствието. Щом това не е направено, аз не го приемам за сериозно. Но в понеделник следобед ще се уточним с главните редактори на "Галерия".

Неведнъж се оплаквахте през тия месеци от публичния натиск. От друга страна, ви подозираха в зависимост от натиск, защото вие сте в края на краищата подчинен на тази власт, която трябва да проверявате в момента. Според вас, пак да кажем експертно, кой трябва да проверява властта за тия неща, за да не... от една страна, да не бъде подлагана на натиск, от друга страна, да не бъде подозирано винаги, че каквото и да каже, то това е, защото този човек е от същата власт. Как са го решили това в други държави?

В другите държави, като цяло... там манталитетът и характерът на мислене е друг. Другото, което е, там изпълнителният директор на приходната администрация има съвсем друг статут. Той е с мандат и с други привилегии и т.н. Но това, което искам да ви кажа, е, че...

Това за мандата, което казвате, е важно, защото сега много хора ще кажат "ами той, Стефанов...

Ами Кушлев е с мандат. Шефът на НОИ е с мандат.

...той зависи от това правителство. Ако каже сега нещо, те могат да го махнат".

Значи, сигурност това, което искам да ви кажа... и е доказателство, че няма осъществяване на чадър и пак ще се повторя. Върнете се 20 години назад, проверяван действащ министър или вицепремиер, в който три часа изпълнителният директор на НАП да се обяснява публично... не да се обяснява, а публично да му обяснява, и както казахте вие и за гащите откъде ги е купил. И в крайна сметка проверката да докаже, разминаване на тъста и тъщата, това е безпрецедентен случай. Кой вътрешен министър назад в годините... е имало срещу него публични сигнали за злоупотреби. Кой е проверен назад във времето?

Накрая да завършим с положителното за данъчните от проверката на Цветан Цветанов. Много хора разбраха, че все по-съвестно трябва да си плащат данъците и да си водят сметките.

Ами аз това, което се радвам, че ние с всяка стъпка, с всяка проверка, включително и с тази, която ви казах, че на действащ вицепремиер в крайна сметка резултатите показват несъответствие в домакинството било върху, или било свързано с тях лица, така, внушава в обществото, че няма, че всички са... поне НАП действа, така че всички са равни пред закона.

Щще говорим с шефа на фонд "Земеделие", който ще обясни, че за да вземеш субсидия, ще трябва да представиш удостоверение за платени данъци и заради това има закъснение в изплащането на тези субсидии. А вярна ли е пък информацията от тази седмица, че в детска градина само с бележка от НАП, в София.

С бележка от НАП за детската градина не знам, но...

...че си си платил данъците.

...което в момента разговаряме с фонд "Земеделие", е, че наистина ще трябва да получават удостоверение, за да могат да си получат субсидията. Друг е въпросът, че там става въпрос за обработване на данни за над стотици хиляди лица, което и той ще ви го потвърди.