Карате колата си само с мисъл
Карате колата си само с мисъл / sxc.hu

Инженери и програмисти от Свободния университет в Берлин създадоха интерфейс, който позволява да се управлява лека кола със силата на мисълта.

Системата "Брейн драйвър" (BrainDriver) е базирана на специална гарнитура с 16 датчици, която предава чрез безжична технология мислите и нарежданията на водача върху колата (при експеримента е използван "Фолксваген Пасат").

Съответно автомобилът може да се движи напред и назад, да спира и да прави завой благодарение на компютър, който използва данни от видеокамери, радари, лазерни датчици и брояча, обяснява сайтът www. nanonewsnet.ru.

Изобретателите са снабдили колата с всевъзможни датчици и камери. Лазерните и микровълновите радари позволяват на автомобила да "вижда встрани" и да предотвратява сблъсъците с различни препятствия. Новият тип може да "почувства" транспортното средство пред него на разстояние до 200 метра, посочва БГНЕС.

Първите опити показаха, че доброволците успешно се справят с поставената задача, макар че има още доста път да се измине до изпитанията в реална пътна обстановка. Преди време в САЩ бе изпробвана кола за слепи, която премина определеното й разстояние, без да се сблъска с препятствията капани. За незрящия шофьор електронните устройства играят ролята на зрение и му предават цялата необходима информация на самия волан. Колата е оборудвана с лазерни датчици, разпознаващи препятствия, камери, следящи за пътя и светлинните сигнали, а също със спътников навигатор.