Поли Генова се заинати и най-после отива на „Евровизия”
Поли Генова се заинати и най-после отива на „Евровизия” / Победителката Поли Генова, вътре в текста: Водещите на шоуто Мария Илиева и Орлин Павлов и композиторът Стефан Димитров, снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
След няколко опита Поли Генова най-после отива на "Евровизия"
38863
След няколко опита Поли Генова най-после отива на "Евровизия"
Чуйте песента на Поли Генова „На инат”
  • След няколко опита Поли Генова най-после отива на "Евровизия"
  • Чуйте песента на Поли Генова „На инат”

Поли Генова е изпълнителят, който ще ни представя в международния конкурс "Евровизия". Той ще се проведе през май в Дюселдорф, Германия. Песента на Поли "На инат" беше избрана за победител в българското издание на състезанието. Максималният брой точки тя получи както от членовете на сформираната Академия от музикални специалисти, така и от зрителите, които гласуваха за нея чрез изпращане на sms-и. На финала на конкурса, който се проведе в зала 1 на НДК, Поли Генова успя да пребори други 18 изпълнители.

Младата певица вече е участвала няколко пъти в родното издание на "Евровизия", а през 2009 г. остана втора в крайното класиране с песента "One lifetime is not enough". Поли Генова беше изпреварена от Красимир Аврамов. Тогава нейни фенове, в желанието си да я защитят, дори излязоха на протест пред БНТ, която е организатор на конкурса. Форумите в интернет пък бяха заляти с коментари, че истинският победител е Поли. В началото на месеца в интервю за Дарик тя призна, че да представя страната ни на международния конкурс "Евровизия" е една от мечтите й.

Поли Генова: За мен участието ми в "Евровизия" на този етап вече не е нещо случайно. Приела съм го като кауза. Това не е само амбицията на един човек да направи някакъв нов проект или нещо по-специално. Аз мисля, че по някакъв начин това се е превърнало в моя голяма мечта - да представя страната си на този голям европейски форум. Все си мисля, че би трябвало да се сбъдне.

Поли Генова се заинати и найпосле отива на Евровизия
netinfo


"На инат" Поли Генова ще изпее в Дюселдорф на 12 май. Тогава е вторият полуфинал на "Евровизия", в който ще участват 19 държави. Сред конкурентите ни са представители на Австрия, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Естония, Македония, Ирландия, Израел, Латвия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Холандия и Украйна. От тях само 10 изпълнители ще се класират за финала на престижния конкурс, който е на 14 май.

България ще участва в "Евровизия" за седми път. Най-големият ни успех е от 2007 г., когато песента "Вода" на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класира на пето място. В конкурса са ни представяли още несъществуващата вече група Каффе (2005 г.), Мариана Попова (2006 г.), Deep Zone и Балтазар (2008 г.), Красимир Аврамов (2009 г.), Миро (2010 г.).

Тази година регламентът на българското издание на "Евровизия" беше променен, за да се сведе до минимум опасността за пореден скандал около нашия представител в конкурса. Сформирана беше специална Академия, в която членуват повече от 50 души - композитори, поети, продуценти, музикални педагози, представители на професионални организации, рекламни агенции и медии. Всички те избраха изпълнителите и песните, които да участват във финала на "Евровизия" у нас. Получиха и правото да гласуват за тях. Досега такова имаха само зрителите.

Крайните резултатите от вота на Академията сочат за безспорен победител Поли Генова. На второ място са Jerihon, а трета е Мона. При зрителския вот - най-много точки е получила Поли Генова, следват я Милена Славова и Jаков.

Поли Генова се заинати и найпосле отива на Евровизия
netinfo

Изненадата на вечерта за зрителите на БНТ се криеше във факта, че според новия регламент, те не можеха да гласуват за фаворитите си от стационарни телефони. Номерът 13500 не можеше да се избере и от мобилни. Феновете имаха право да гласуват за песента, която харесват, чрез изпращане само на един sms.

Чуйте песента на Поли Генова "На инат"