Университет отне научната степен на германски министър
Университет отне научната степен на германски министър / снимка: sxc.hu

Министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг бе лишен официално от докторската си степен, съобщи Байройтския университет в Бавария.

„Университетът в Байройт отне от Карл-Теодор цу Гутенберг докторската му степен”, съобщи ректорът на учебното заведение Рьодигер Борман на телевизионна пресконференция. Той заяви, че дисертацията на Гутенберг не е счетена за научно издържана, но се въздържа да я нарече плагиатство.

Самият Карл-Теодор цу Гутенберг се отказа от докторската си степен, без да дочака експертизата на защитената през 2007 г. от него дисертация, която наскоро бе обявена за плагиатство, отбелязва БГНЕС. Гутенберг обяви решението в понеделник по време на среща с членове на Християндемократическия съюз в град Келкхайм.

Дисертацията, защитена от него през 2007 г., е на тема „Конституция и конституционен договор. Етапи на развитието на конституцията в САЩ и ЕС”. В написването й обаче, според обвиненията, министърът е ползвал чужди речи и монографии, че дори и части от вестникарски статии, без да ги упомене в библиографията.