Борисов уволни шефа на „Техноекспортстрой“
Борисов уволни шефа на „Техноекспортстрой“ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов уволни шефа на „Техноекспортстрой“
38835
Борисов уволни шефа на „Техноекспортстрой“
  • Борисов уволни шефа на „Техноекспортстрой“

PR-скандал заради евакуацията на българите в Либия доведе до уволнението на шеф на голяма държавна фирма. Изпълнителният директор на „Техноекспортстрой" Емил Коцев се раздели с поста си, защото според премиера Бойко Борисов се е възползвал от ситуцаята да си направи „евтин PR".

Пред Дарик уволненият Емил Коцев заяви, че без неговата намеса българите още щяха да стоят на летището в Либия, а правителственият „Авиоотряд 28" е направил опит да се възползва от издействаното от Коцев разрешително за кацане. По-късно Коцев каза, че ще се извини на премиера за това, че го е подвел с информацията за броя на българите, които имат готовност да се евакуират от Либия. По думите на Коцев служители на държавната фирма са му подали информация, че около 200 българи желаят да се приберат със самолета на правителството.

Шефът на „Техноекспротстрой" бе уволнен заради действията му около евакуацията на българите в Либия. Премиерът Бойко Борисов: "Някои опитаха да си направят на гърба на въшно министерство евтин PR, че парите за втория самолет са сто процента от сто процента държавна фирма, която аз и министър Плевнелиев сме разпоредили да извози и другите българи".

По-рано през деня Емил Коцев категорично отрече обвиненията и заяви, че Борисов сигурно е бил подведен: „Подозирам, че това идва от средите на Министерство на външните работи, защото те са организирали такъв бардак и такъв хаос в Либия, че ви е бедна фантазията. Ако не бях изпратил трима души от София от „Техноекспортстрой" да помагат при качването на самолета снощи, щяхме още да си стоим там. Аз прибрах не само моите работници, а още 100 българи. За което не съжалявам, гордея се с това".

Емил Коцев допълни, че средствата за евакуацията са осигурени от частна, а не от държавна фирма.

Външно министерство не бе открито за коментар на обвиненията.