Само една българка се прибра с правителствения самолет от Либия
Само една българка се прибра с правителствения самолет от Либия / Sofia Photo Agency, архив
Само една българка се прибра с правителствения самолет от Либия
38829
Само една българка се прибра с правителствения самолет от Либия
  • Само една българка се прибра с правителствения самолет от Либия

Правителственият самолет „Ербъс" превози над 74 души от Триполи до София. По информация на Летище София на борда на самолета са пътували петдесет граждани на Хървастка, десет от Китай, седем македонци, двама граждани на Република Корея и четирима сърби. Хърватските пасажери ще се приберат в Загреб със самолет на авиокомпания Tradе Air, който ги очаква на летището. С този полет се прибра и българката Ирина Кънева. Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров, заедно с посланиците на Китай и Хърватска ги посрещнаха на Терминал 2 на аерогарата.

След като кацна самолетът, Ирина Кънева се появи в залата за пристигащи, като беше придружавана и от хърватската посланичка Даниела Баришич. Тя благодари на българското правителство, че е спасило хърватските работници в Либия, които бяха евакуирани тук. Посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу също остана доволен и подчерта приятелските взаимоотношения между двете страни.

Евакуираните чужденци у нас по най-бързия начин ще бъдат изпратени в родните си страни, обясни заместник-министърът на външните работи Константин Димитров. Той каза, че посланиците на съответните страни ще се погрижат евакуираните да бъдат изпратени по домовете си. Ето какво още коментира Димитров:

На този етап няма българи, които да чакат и всеки, който е бил на летището в Триполи, е имал шанса да се завърне в родината. Българското правителство има готовност при събиране на критична маса, по-точно и при поява на нови наши сънародници, които желаят да бъдат изведени от страната, да изпрати отново полет. Има пълна готовност на български правителствен самолет за тази цел.

Засега нямаме актуална информация за българите в Бенгази, ние сме готови да поемем граждани, които без да излагат себе си на риск, да се придвижат към Триполи, но министърът на външните работи ясно заяви, наблюдавайки ситуацията, че не се препоръчва поемането на рисковани сухопътни преходи през държава, където няма централен контрол от страна на централните власти.

За нас е важно да бъдем в непрекъснат контакт, и ние сме, със всички, които желаят да следват указанията на българското правителство, на българското външно министерство. Ние имаме ангажимент от тези, които контролират властта в Бенгази, че те ще запазят живота и здравето на всички чужденци, включително българските граждани. Надяваме се, молим се, както на Всевишния, така и на здравия разум на тези хора, които контролират ситуацията в Бенгази да се грижат за здравето и живота на българите.

Българката Ирина Кънева обясни, че е изпуснала първия самолет по своя вина. В миналото тя е работила като акушерка и медицинска сестра в Либия десет години. Сега обаче е била на гости при познати - германци. Тя каза, че и те ще напуснат страната още довечера, защото ситуацията става все по-напрегната. Ето какво още разказа Кънева:

Просто съм трогната, че някой е проявил такава грижа за нас. На летището е пълен хаос. Аз се свързах с българското посолство, те ми казаха къде точно трябва да отида. Аз отидох там, имаше страшно много руснаци, но се видяхме с представителите на българското посолство, просто много лесно стана.

Не е хубаво да сте в Либия в момента. Нищо не можете да видите, просто виждате как летят хеликоптери. В момента там няма никаква връзка. След речта на Кадафи всички бяха много екзалтирани, всички празнуваха, имаше заря, гърмежи, но не толкова страшни, както другите дни. През нощта се стреляше обикновено, другите дни се стреляше, но то се усеща, когато се стреля тревожно, просто във въздуха се усеща. И когато се радват и стрелят, пак се усеща.

Либийците са много притеснени, това е меко казано. Не се страхувах за живота си, но ако бях останала днес, вече щеше да е друго. В речта си, Кадафи заяви, че или ще правят това, което той каже, или ще има гражданска война. Предполагам, че ще има гражданска война. Аз нищо не съм видяла общо взето, защото много малко излизах навън, но като цяло либийците се страхуват. Всеки се затваря вкъщи, защото много затвори бяха погромени, затворниците избягаха, пияни се движеха по улиците и викаха и крещяха. Явно им бяха раздадени коли и те бяха много щастливи, че имат коли, карат бясно, развяват знамена, но бунтовници срещу режима на Кадафи не съм видяла. Очаквам, че в следващите дни ще се случат много лоши неща.

Цялото интервю с Ирина Кънева чуйте в звуковия файл