Бизнесът дал повече подкупи на администрацията през 2010-а
Бизнесът дал повече подкупи на администрацията през 2010-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бизнесът дал повече подкупи на администрацията през 2010-а
38770
Бизнесът дал повече подкупи на администрацията през 2010-а
  • Бизнесът дал повече подкупи на администрацията през 2010-а

 

 

Бизнесът е давал повече подкупи на администрацията през 2010 година. Това сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията. Всяка шеста фирма, която е контактувала с администрацията в края на 2010 година, е дала подкуп, за да получи услуга или избегне наказание. Всеки десети българин също е дал подкуп.

Въпреки трайното установяване на по-висока чувствителност и нетърпимост към корупционни практики, равнището на административна корупция сред населението остава високо. Всеки десети българин, контактувал с администрацията, е дал подкуп. Как влияе кризата на тези тенденции обясни директорът на Икономическа програма към Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов: „От една страна, намалява разполагаемите доходи на хората, съответно тяхната възможност и готовност да предоставят подкупи, а при администрацията намалява възможността за приемане на подкупи, тъй като евентуална санкция и загуба на работното място би означавало много по-трудно намиране впоследствие на работа, отколкото това можеше да се случи през 2008 година“.

В края на миналата година корупционните практики в бизнес сектора също са се повишили. Всяка шеста фирма е давала подкуп при контакт с администрацията. Кризата прави бизнеса много по-зависим от държавната администрация. На практика важни сектори, каквото беше строителството, оцеляването на фирми вътре през 2010 година зависеше изключително и само от поведението на държавния сектор, каза Стефанов.

 

От Центъра за изследване на демокрацията отбелязаха, че основно предизвикателство пред антикорупционната политика на България през 2011 г. остава практическата безнаказаност на корупцията по най-високите етажи на властта. Според анализаторите засилените мерки за контрол засягат предимно населението и малкия и среден бизнес.