Лек ръст бележи безработицата в региона
Лек ръст бележи безработицата в региона / DarikNews.bg
Лек ръст бележи безработицата в региона
38683
Лек ръст бележи безработицата в региона
  • Лек ръст бележи безработицата в региона

Леко повишение на безработицата във Великотърновски регион отчита местната дирекция "Бюро по труда". На борсата през януари са регистрирани 4 456 души, като нивото на безработица е 8,69 %. Тя е с един пункт под средното равнище за страната (9,78%).

Спрямо предходния месец декември се наблюдава ръст с 0,66 %, а ако направим сравнение със същия период, но преди една година, се забелязва понижение с 0,72 пункта, съобщи директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев. Великотърновската дирекция обслужва трите общини в старата столица, Елена и Златарица. Най-много са безработните в Община Велико Търново - 3 231. В Елена трудово незаетите са 803, а в Златарица - 422-ма.

Повече от половината регистрирани на трудовата борса са жени - 2 319. Безработните младежи до 29-годишна възраст са 756. Голям дял от безработните са лицата над 50-годишна възраст - 1 838. Трудово незаетите, които имат регистрация на борсата повече от една година, са 1 299.

838 души за първи път са записани през януари в Бюрото по труда или пък са възстановили регистрацията си, информира Нечев. 252-ма безработни са си намерили работа през месеца, 202-ма от които със съдействието на дирекцията. На 152-ма е прекратена регистрацията, тъй като не са се явили по график в Бюрото по труда.

През януари са обявени 157 свободни работни места, 94 от които в частния сектор. Търсят се предимно общи работници за нискоквалифициран труд, уточни Обрешко Нечев. За едно работно място са се конкурирали 48 безработни.

Бюрото по труда няма никакво отношение при изплащането на обезщетенията за безработица, което се прави от НОИ, уточни шефът на дирекцията.

Чуйте го в звуковия файл.