Сръбските власти: Няма да спираме хора за поклонението пред паметника на Левски
Сръбските власти: Няма да спираме хора за поклонението пред паметника на Левски / БГНЕС
Сръбските власти: Няма да спираме хора за поклонението пред паметника на Левски
38678
Сръбските власти: Няма да спираме хора за поклонението пред паметника на Левски
  • Сръбските власти: Няма да спираме хора за поклонението пред паметника на Левски

Няма да бъдат спирани хората, които искат да се поклонят пред паметника на Васил Левски в Босилеград. Това декларираха сръбските власти, след като по-рано през деня кметът на Кюстендил Петър Паунов и няколко представители на ВМРО-НИЕ не бяха допуснати в Сърбия, за да участват в традиционното поклонение по повод на годишнината от обесването на Апостола.

Властите в Сърбия, обаче няма да допуснат провеждането на митинг на своя територия по този повод, заяви пред Дарик директорът на „Гранична полиция" главен комисар Захарин Пенов: „Тази сутрин по наше искане беше проведена работна среща на ГКПП „Олтоманци" и „Рибарци" със сръбските гранични власти. На срещата ни информираха, че няма да бъде отказвано пропускането на български граждани, които желаят да посетят по този повод Босилеград, както и да поднесат венци и цветя на паметника на Васил Левски. Но също така ни информираха, че сръбските власти няма да разрешат провеждането на митинг по този повод в Босилеград и че такъв не е разрешен от местната власт. Към момента на пункта имаме няколко автомобила и един автобус, декларирали, че пътуват за Босилеград, които не са допуснати от сръбските гранични власти на „Рибарци" и обратно завърнали се на нашия пункт".

Според полицаите на пункта "Рибарци" на сръбската граница трафикът е нормален. Не са били допуснати петима представили на софийската организация на ВМРО-НИЕ, пред които сръбските власти са посочили като причина нередности в лична карта и пълномощно за управление на автомобила. Групата е била водена от заместник-председателя Емил Райнов.

„Няма да се откажем, ще поднесем цветя на паметника на Левски в Босилеград в понеделник следващата седмица", казаха симпатизантите от ВМРО-НИЕ. Все още автобус на „Атака" от Кюстендил не е пропуснат през сръбската граница. Проверява се личният багаж на 37 пътници, които пътуват в автобуса. По-рано властите в Сърбия провериха и самия автобус.

На ГКПП „Олтоманци" е областният управител на Кюстендил Любомир Анчев, а рано сутринта на пункта „Рибарци" не успя да премине кметът на Кюстендил Петър Паунов. Сръбските власти не го допуснали, защото не бил част от официалната делегация.

Фенове на ПФК „Левски" са сред върнатите от ГКПП Олтоманци, съобщи шефът на националния клуб на привържениците на спортния клуб Владимир Владимиров. Обяснението на граничните власти е било, че нямат достатъчно джобни за престой в Сърбия. По думите на Владимиров те са разполагали с по 100 евро на човек, а им било обяснено, че трябва да разполагат с по 200 евро. Всяка година фенове на ФК „Левски" поставят цветя на паметника на Апостола в Босилеград.

Във връзка с тази ситуация ВМРО-БНД предложи министър-председателят Бойко Борисов да отмени насроченото за понеделник посещение на сръбския премиер Мирко Цветкович: „Така ще бъде даден ясен знак за това, че у нас не се приема подобно поведение. Сръбската страна не може да представя движението на хора като някаква форма на великодушие. Подкрепата на България за сръбското членство в Европейския съюз не може да е безусловна и зависи от отношението на сръбската страна към българското малцинство".