Клуб Един завет декларира подкрепа за издигането на паметника на ген. Колев
Клуб Един завет декларира подкрепа за издигането на паметника на ген. Колев / община Добрич

Клубът на потомците "Един завет" се обяви в подкрепа на предвидените в бюджета на община Добрич средства за издигане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите в Добричката епопея 1916 г., съобщават от организацията в изявление към медиите. Клубът е структура към Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школа за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство, поясни за Дарик председателят му Борис Станимиров. "Един завет" според него наброява над 70 членове, предимно наследници на т.нар. царски офицери, които са обединени в голямото сдружение. Всички те са запознати с изявлението, категоричен е Станимиров.

"Прави чест на Общинския съвет на Добрич, че проявява държавническо мислене, национална отговорност и чувство за справедливост, като компенсира одържавените някога средства", казват още от клуба. "Като официално призната военно-патриотична организация заявяваме своята дълбока ангажираност с каузата за издигане на паметника", завършва изявлението към медиите. Председателят уточни за Дарик още, че няма информация клубът или съюзът да са предоставили средства за дарения в полза на паметника засега.

Заделянето на 300 000 лева от хазната на Добрич за паметник на ген. Колев ще реши Общинският съвет на предстоящата си сесия на 21 февруари, с гласуването на бюджет'2011, припомня Дарик. Количествено-стойностната сметка за осъществяването на проекта показва, че прогнозната сума, необходима за завършването на монумента, надхвърля 700 000 лева. Изпълнител, избран чрез директно договаряне от общината, е проф. Крум Дамянов, чийто авторски хонорар възлиза на над 100 000 лева. До избора му се стигна след провалянето на конкурс за изпълнител на проекта, в който участваха 8 автори и творчески колективи. Досега учреденото през 2007 г. Сдружение за постройка на паметник на ген. Колев в Добрич с председател акад. Георги Марков е събрало малко над 30 000 лева от дарения за каузата.

Проектобюджетът на Добрич за 2011 г. ще бъде разгледан от Постоянната комисия по бюджет и финанси на местния парламент в 14.00 ч.. Председателят на комисията Веселина Карамилева заяви за Дарик в аванс, че те ще направят предложение към зам.-кмета Иван Колев за намаляване на сумата за паметника. "Наясно сме, че тези 300 000 лева не са цялата необходима сума и считаме, че не може само общината да финансира това дело, нужно е и да се разчита на дарения от гражданите", съобщи Карамилева.