Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си
Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си / DarikNews.bg
Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си
38665
Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си
Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си
  • Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си
  • Доц. Петков: Българите не заслужаваме героите си

Българите не заслужаваме героите си, защото се сещаме за тях само, когато наближат датите на тяхната гибел, смята заместник-ректорът на Великотърновския университет доц. д-р Петко Петков. Има много истини в новата ни псевдодемократична публичност, които знаем, но се правим на улави, сякаш не е така, казва доц. Петков.

Преподавателят по нова история на България направи коментара във връзка с отбелязването на 138-та годишнина от гибелта на Васил Левски. От няколко години той защитава тезата, че паметта на Апостола трябва да бъде почитана на 18- ти, а не на 19- ти февруари, лансирана и от други учени.

Причината е, че според историците трябва да бъде приета датата 18 февруари, защото при преминаването от Юлианския към Грегорианския календар през 1916 г. за събития, случили се през 19 век, поправката трябва да бъде 12, а не 13 дни, които пък се добавят към събитията, случили се  през 20 век. Доц. Петков добави, че е крайно време да си подредим календара с националните празници, защото с настоящата смесица от дати в нов и стар стил, не правим впечатление на много сериозни хора.

Защо не заслужаваме героите си - чуйте в първия звуков файл.

Васил Левски е българският Христос, казва доц. Петко Петков. В това отношение преподавателят по история във ВТУ напълно споделя вижданията на покойния проф. Тончо Жечев. Апостолът дойде, живя, показа, обича българите и си отиде в името на своя народ, коментира доц. Петков.

В статията си „Левски и Освобождението на България" той защитава още тезата, че идеите на Васил Левски са се отклонявали много от общоприетите през 19 век и неслучайно организационните му принципи са изоставени веднага след неговата смърт. „Нашият народ не можа да понесе Левски", смята историкът.

Защо - ще чуете във вторория звуков файл.