Плевен

Закъснялата регистрация в Бюрото по труда намалява обезщетението за безработица

17 февруари 2011 13:39 | Автор: Люба Нинова

Закъснялата регистрация в Бюрото по труда намалява обезщетението за безработица
Недко Лачев и Блага Минкова © снимка: Дарик Плевен  

Нарастване на безработицата в Плевенско отбелязват през януари в регионалното Бюро по труда. Общо 5 655 души са били без работа, което е с 328 повече в сравнение с месец декември. Една от причините за увеличаване броя на безработните са промените в Кодекса за социално осигуряване, поясни Недко Лачев, директор на Бюрото по труда. Промяната се отнася за срока за регистрация на безработните, който от 3 месеца вече е променен на 7 дни.

Запазва се обаче 3-месечният срок за регистрация в НОИ. По данни на Блага Минкова, началник отдел "Краткосрочни плащания и контрол" в плевенската структура на НОИ, през януари са регистрирани с право на обезщетение 872-ма безработни, изплатените обезщетения са за общо 1 144 797 лв.

Закъснението на регистрацията в Бюрото по труда, което вече трябва да става в 7-дневен срок след прекратяване на трудовото правоотношение, води до намаляване на периода на получаване на обезщетение и на неговия размер, уточни Минкова.Етикети: Бюро по труда Плевен, безработица, НОИ Плевен, Блага Минкова, обезщетение за безработица, регистрация

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#2

нерегистриран безработен - 10.03.2011 г. 21:42:43

На 05.03.2011 ми съкратиха трудовия договор.На 09.03.2011 отидох да се регистрирам в бюрото по труда в гр.Гоце Делчев .Преди мен имаше двама човека,изчаках си реда и влязох .В стаята имаше три служителки ,наи-дебелата се помръдна едва-едва иззад бюрото си,плъзна три листа към мен и ми каза да дойда на 14.03.2011 тогава ще ме регистрират.Когато я попитах защо ме връща ,нали трябва да спазя седем дневния срок,тя се намръщи още повече и заяви че,знае законите.Така че, мили хора ,дали срокът е три месеца или седем дни все тая .Дори да направят срокът един ден,пак ще ни връщат,защото ги мързи ,никой не ги контролира .А Съкратените нали нямат вече работа тях могат да ги развъртат като палета.

#1

Бивш безработен - 17.02.2011 г. 14:52:57

Правилно са променили срока за регистрация. Преди около 2 години ме връщаха 3 пъти, защото още не бил минал 3 месечния срок, че и час и дата за регистрация ми определиха. Предполагам, че по този начин намаляваха броя на регистрираните за даден период. Тогава разговарях с тогавашния директор и той ми каза, че така им били казали от София. А сега да видим как "ще им казват" от София да отлагат регистрациите на хората!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още