Легендарната Клаудия Кардинале идва в София през март
Легендарната Клаудия Кардинале идва в София през март / снимки: София филм фест
Легендарната Клаудия Кардинале идва в София през март
38561
Легендарната Клаудия Кардинале идва в София през март
  • Легендарната Клаудия Кардинале идва в София през март

Италианската кинозвезда Клаудия Кардинале ще бъде у нас през март. 72-годишната актриса ще е специален гост на 15-тото издание на София филм фест. На 11 март тя ще получи традиционната награда на София за изключителния си принос към киното. На същия ден в зала 1 на НДК ще бъде показан и филмът на Лукино Висконти с нейно участие "Гепардът". Там тя си партнира със звезди като Ален Делон и Джулиано Джема.

Клаудия Кардинале ще пристигне на 10 март (четвъртък) и ще остане в София до събота включително. Красимир Иванов организира посещението й и разказва пред Дарик, че италианската кинозвезда се е съгласила сравнително бързо да пътува до столицата ни благодарение и на факта, че двамата се познават от много години.

Красимир Иванов: Когато работиш в киното, а аз работя в италианското кино от 15 години, звезди като Клаудия Кардинале са твой колеги. Разбирам че за някои неин почитател това е нещо уникално, но за хората от киното това е нещо съвсем тривиално. Така че отговорът, че ще дойде в София дойде от втория път. Първият отговор веднага беше „не”, и на второто обаждане вече беше „ами добре”.

Колко време ще има възможност да остане в София?

Красимир Иванов: За съжаление кратко време. Аз разбира се я бях поканил да ни гостува колкото се може по-дълго, защото все пак за първи път идва в България, но за жалост тя пристига на 10 март и си заминава на 12 март. Това са дни с вече почти препълнена програма.

Откъде ще пристигне? Тя в момента живее в Париж, нали така?

Красимир Иванов: Да, идва от Париж. Тя в момента е страшно заета. Когато първоначално каза, че няма да може да дойде в София това беше не защото не иска, а защото наистина програмата й е страшно натоварена. В края на януари е била в Москва, за да получи голямата награда „Златен орел”, след това беше на един фестивал в Бари, където имаше майсторски клас, след това ще пристигне в София, след това има пътуване в Полша. Април пък започва да снима някакъв страхотен турски филм, мегапродукция с Моника Белучи, в която играят двете главни роли. Тази госпожа, на една достойна възраст продължава да пътува много и то с енергия, на която може да й завиди човек.

Легендарната Клаудия Кардинале идва в София през март
netinfo

Една от най-големите звезди на световното кино попада в него абсолютно случайно. На 17-годишна възраст печели конкурс за красота, като наградата й е пътуване до Венеция за филмовия фестивал. Италиански кинаджии я забелязват веднага и й предлагат да се пробва като актриса. По това време обаче Клаудия Кардинале мечтае да е детска учителка. Три години по-късно, през 1958-ма, дебютира във филм, в който си партнира с Омар Шариф.

В годините след това работи с режисьори като Марио Моничели, Лукино Висконти, Федерико Фелини, Серджо Леоне. Снимала се е в над 100 филма, като само тази година предстои да се появят два с нейно участие, а други два са в процес на подготовка.

Клаудия Кардинале е от актрисите, които не се опияняват от блясъка на Холивуд. Имала е възможност да остане в Америка, но предпочита Европа. От 1989 г. живее в Париж. "Не обичам Системата на звездите. Аз съм нормален човек. Харесва ми да живея в Европа. Често съм посещавала Холивуд, но никога не съм имала желание да подпиша договор и да се задържа по-дълго там", споделя италианската кинозвезда.

Извън киното актрисата е посветена на каузата да се бори за правата на жените и е избрана за посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

Цялото интервю с Красимир Иванов можете да чуете в прикачения звуков файл.