Всички добрички училища излизат в тридневна грипна ваканция
Всички добрички училища излизат в тридневна грипна ваканция / Sofia Photo Agency

Всички училища на територията на Добрич да излязат в грипна ваканция от 16 до 18 февруари включително, предлага Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ на Инспектората по образование. Това е решено на заседание в здравната инспекция този следобед, съобщи пред Дарик д-р Даниела Иванова - началник „Противоепидемичен контрол". 

Добричките училища са 24. Данните на РЗИ са, че в една трета от тях поради заболяване отсъстват над 20% от учениците, а в няколко други дори над 30%. Днес в инспекцията е имало много позвънявания от директори на учебни заведения, че децата масово са болни и отсъстват. 

От днес грипна ваканция е обявена в Езикова гимназия „Гео Милев" и в училищата в Орляк и Черна. От утре освен в Добрич няма да учат и в основното училище в село Хитово. От Балчик и Каварна засега няма сигнали за висока заболяемост сред учениците, съобщи още д-р Иванова. 

Шефът на РИО Петър Петров заяви, че до края на деня ще изпрати писмо до кмета на Добрич с мнение да се издаде заповед за спиране на учебните занятия в училищата.

Около 16.30 часа кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед за преустановяване на учебната дейност във всички училища на територията на Добрич на 16, 17 и 18 февруари.

Детските градини и ясли ще работят. Във връзка с повишената заболеваемост от ОРЗ, с цел предепидемичното осигуряване на социалните и детските заведения в Добрич, с общи профилактични и противоепидемични мерки ще се извършва строг сутрешен филтър в детските заведения. Целта е недопускане на болни деца и заболели лица от персонала.

Разпоредено е да се поддържа строг здравно-хигиенен режим във всички детски заведения (лична хигиена, затопляне и проветряване на помещенията, текуща дезинфекция). Трябва да се ограничат или отлагат масовите обществени мероприятия.