“Смехът е здраве” е темата на тазгодишния “Благолаж”
“Смехът е здраве” е темата на тазгодишния “Благолаж” / Дарик Габрово, архив

 

"Смехът е здраве" ще бъде темата на 14- тото издание на Националната среща-наддумване "Благолаж 2011", каза за Дарик Венета Козарева от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Наддумването „Благолаж" се провежда по време на Двадесетото международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата- Габрово 2011 и на Международния фестивал на хумора. То ще даде възможност на участници- сладкодумци от всички краища на страната и на българи от чужбина да изявят своите разказвачески умения и да представят вицове и анекдоти по темата "Смехът е здраве". Организатори на инициативата са Домът на хумора и сатирата и РЕКИЦ- Габрово (Регионален експертно-консултантски и информационeн център „Читалища").

Откриването на 14-тото издание на Националната среща- наддумване "Благолаж" ще бъде на 22 май от 9 часа в зала "Грехът" на Веселата къща. В надпреварата могат да участват разказвачи на приказки, вицове и весели случки на тема "Смехът е здраве"; приказки за Хитър Петър - Настрадин Ходжа и техните побратими; весели случки с известни личности- наши съвременници или исторически лица; политически вицове и анекдоти, пословици и поговорки; нови габровски вицове.

От Дома на хумора уточняват, че във втория кръг се наддумват най-добре представилите се трима от първия кръг - до излъчване на "Благолаж-2011". Участниците могат да разказват на местния си диалект.

"В наддумването могат да участват носители на награди от предишните срещи, но с нов репертоар, като тяхното участие е почетно, а не конкурсно", каза още Венета Козарева. По думите й до 15 април желаещите да участват трябва да изпратят своите заявки с част от репертоара си на Веселата къща.

Ще бъде присъдена Голямата награда - Благолаж-2011, която се състои от статуетка- камбанка, предметна награда, хумористичен сувенир и индулгенция за опрощаване на греховете. Ще бъде връчена и Награда на публиката, както и три специални награди- за най-млад участник в срещата, за най-атрактивно участие по темата и за ярко представяне по Интернет на българин от чужбина. Козарева уточнява, че различното тази година е, че наддумването ще се предхожда от отворена дискусия на тема „Хуморът като посредник в общуването", която ще се проведе на 21 май от 14 до 16 ч. в Залата на греха. В нея ще участват представители на Регионалните центрове „Читалища" и читалищата от страната. Гост на дискусията и член на журито в "Благолаж" ще бъде психотерапевтът и писател Мадлен Алгафари.