Лозовите насаждения в Плевенско оцеляха при минусовите температури
Лозовите насаждения в Плевенско оцеляха при минусовите температури / Дарик Плевен, архив
Лозовите насажднея в Плевенско оцеляха при минусовите температури
38500
Лозовите насажднея в Плевенско оцеляха при минусовите температури
  • Лозовите насажднея в Плевенско оцеляха при минусовите температури

Ниските температури досега не са навредили на лозовите масиви в Плевенски регион. Ако има някакви щети, то те ще са минимални и се очаква да бъдат в района на Кнежа, съобщи Виолета Димитрова, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен. Повреди по насажденията там може да има, защото това е региона, в който бяха измерени температури от -17 градуса, а при десертните сортове лози щети може да има при температури от -15 градуса, уточни още Димитрова.

Според нея обаче, не се знае каква ще е реколтата, защото до прибирането й има още доста време. Тя припомни, че заради многото дъждове и ненавременно проведената растителна защита през 2010 г. имаше по-ниски добиви. Виолета Димитрова уточни, че именно сега времето е много подходящо за резитба заради температурите, които са по-скоро пролетни.

По думите на директора на Института по лозарство и винарство, имаме български винени и десертни сортове лози, с които можем да се върнем на чуждите пазари. Основна причина за това страната ни да изгуби позициите си в десертното гроздопроизводство е, че не се създават нови насаждения с десертно грозде. То изисква повече разходи и ръчни манипулации, а у нас почти липсва квалифицирана работна ръка, посочи Виолета Димитрова.

Тя изтъкна и факта, че плевенският институт може да предоставя на стопаните новосертифицирани сортове, с които да развиват биологично земеделие, като подчерта, че това е само едно допълнение на традиционното лозарство. През последната година институтът има сертифицирани девет нови сорта грозде, пет от тях са с по-добра устойчивост на болести и неприятели, очаква се такъв документ и за десети сорт, разказа още Виолета Димитрова.

Засега лозовите масиви на учреждението възлизат на около 500 декара лозови насаждения, от тях 150 са с десертни сортове, останалите са винени. Инвестицията за един декар ново лозе в момента възлиза на около 3-4 хил. лв., допълни тя и изрази надежда, че въпреки трудностите все пак ще има стопани, които ще се захванат с такъв вид земеделие.