Зачестяват отвличанията на деца в Китай
Зачестяват отвличанията на деца в Китай / снимка: sxc.hu

В Китай зачестяват случаите на отвличане на деца, съобщи британският в. "Файненшъл таймс". Китайски държавни медии посочват, че според властите жертва на трафик стават до 20 000 деца годишно. Някои от тях се превръщат в инструмент на престъпни банди, които ги карат да просят по улиците, други са принуждавани да вършат тежък труд, а трети, чиито брой е най-голям, биват продадени за осиновяване, често пъти в чужбина.

Въпреки че точни данни няма, полицията и родителите са единодушни, че отвличането на деца за пари се е превърнало в национален бич за Китай. В течение на три години Пън Гаофън и Сун Хайян, и двамата преселници от Централен Китай, станали нещо като братя по оръжие, докато търсели заедно отвлечените си синове в южния град Шънчжън. Неотдавна обаче пътищата им се разделили, след като единият от тях намерил шестгодишния си син, предава БТА. Това станало с помощта на добила широк обхват интернет кампания за откриване на отвлечени деца.

Според централното правителство просешките банди са най-малкият проблем - най-големият е нелегалното осиновяване. Кражбата на бебета за осиновяване е непредвидена последица от китайската политика за единствено дете в семейството. Семействата, които неистово искат син, който да ги наследи и да се грижи за тях като остареят, представляват готов пазар за трафикантите.

Държавни медии наскоро съобщиха, че двама души са били осъдени на смърт в град Цюанчжоу за продажбата на 46 бебета момченца за по 6000 долара. Цената на момиченцата е наполовина по-ниска.

Пекин се опита да пресече явлението, като лансира преди две години специална кампания. Тя доведе до освобождаването на 9300 похитени деца и арестуването на над 17 000 души, някои от които бяха екзекутирани. Според много от родителите обаче, правителството не успява да се справи с проблема, допълва "Файненшъл таймс".