Осем плевенски училища ще станат по-топли
Осем плевенски училища ще станат по-топли / sxc.hu
Осем плевенски училища ще станат по-топли
38473
Осем плевенски училища ще станат по-топли
  • Осем плевенски училища ще станат по-топли

4 159 000 лв. ще бъдат похарчени, за да могат хиляди плевенски ученици да учат при по-добри условия. Основната част от тези средства ще дойдат по ОП "Регионално развитие 2007- 2013г." Те се отпускат за реализацията на проекта на община Плевен, наречен "Оптимизиране на общинската образователна инфраструктура за привеждането й в съответствие с наложените стандарти и изисквания". Собствените средства, които общината влага в проекта, са 623 835 лв.

Основната цел е осигуряването на подходяща образователна среда в общината с високо ниво на енергийна ефективност. Това обясни ръководителят на проекта инж. Огнян Цанев, зам.-кмет на община Плевен. В този проект са включени 8 плевенски училища, като 7 от тях са и най-големите учебни заведения на територията на града.

Подобрения ще се правят в НУ "Единство", където стойността на ремонтите ще е 66 188 лв., за ОУ "Климент Охридски" парите са 724 463 лв., към СОУ "Стоян Заимов" ще бъдат насочени 357 950 лв. Сред училищата, в които ще текат ремонтни дейности, е и СОУ "Иван Вазов", там определената сума е 345 861 лв., в Гимназията с преподаване на чужди езици ще бъдат усвоени 544 167 лв. За МГ "Гео Милев" са предвидени 428 825 лв., а за СОУ "Анастасия Димитрова" и НУ "Отец Паисий", които са в една сграда - 804 710 лв.

С отпуснатите средства ще бъдат направени хидро- и топлоизолации на сградите и покривите на училищата. Ще се подменят дограмите на вратите и прозорците, ще се правят изолации на фасадите, уточни още инж. Цанев. За част от училищата е предвидена подмяна на радиаторите на парното, на абонатните станции и на осветителните тела в сградите. Очаква се ремонтните дейности да се извършат още през тази календарна година, въпреки че крайният срок на проекта е декември 2012 година.

Инж. Огнян Цанев поясни, че ще се направи опит лятната ваканция на учениците да е времето за усилени ремонти. Така няма да се пречи на децата и няма да се прекъсва учебния процес. Ако всичко приключи както е планирано, тогава осемте плевенски училища ще са първите сгради в Община Плевен, които ще покрият напълно всички норми за енергийна ефективност. За това те ще получат и специални сертификати, подчерта зам.-кметът.