Роми плячкосаха бивша фабрика за мляко в Казанлък
Роми плячкосаха бивша фабрика за мляко в Казанлък / снимки: БГНЕС

Полицията задържа над 10 души, които са участвали в разграбването на бившето млекопреработвателно предприятие в Казанлък "Маркели". Над 400 цигани с каруци, колелета и колички изнасяха огради от предприятието, капаци на шахти и всичко, което може да се продаде за скрап. Това е третото предприятие в града, което става жертва на подобно разграбване през последните 2 години.

Четиримата полицаи, които охраняват мястото, признаха, че са безсилни да се справят с вандалите.

От района са изнесени 3 тона желязо само за един ден, петък. Ромите са опитали да стигнат и до стаи, в които е имало компютри. Там обаче е имало и десетки трудови книжки на хора, които са работили в предприятието.  

Обектът се стопанисва от сливенска фирма, която на 1 февруари е свалила охраната му и е наела друга фирма за разчистване и обезопасяване

Роми плячкосаха бивша фабрика за мляко в Казанлък
netinfo
на терена.

Наетата фирма е ангажирала физически лица, които от 2 до 9 февруари са разрушавали съоръжения и са ги рязали за скрап. Договорът между двете фирми вече е изтекъл, но влизането в обекта и безконтролното рязане на съоръжения е продължило.

Казанлъшки полицаи са предупредили собственика за посегателствата, но той е отказал да наеме охрана и да се погрижи за опазването на собствеността си.