Детска полицейска академия отвори врати
Детска полицейска академия отвори врати / netinfo

 

В РУ “Полиция”-Търговище бе открита петата поредна учебна година на Детската полицейска академия. Нейната цел е да бъде формирано у младите хора чувство на уважение към законите, към ценността на всеки човешки живот и на нетърпимост към проявите на насилие, агресия и хулиганство. Тази година участват 25 ученици от пети и шести клас от II СОУ “Проф. Никола Маринов” в Търговище, които проявяват интерес към спецификата на полицейската работа.

Децата научиха за модела “Полицията в близост до обществото” и какви са задачите на Детската полицейска академия. Полицейски инспектор Атанас Димитров им разказа за трудностите, рисковете и предизвикателствата на избраната от него и колегите му професия. След това учениците се запознаха нагледно с видовете полицейски униформи и с помощните средства – радиостанции, стоп-палки, белезници, щитове, различни видове щурмови палки. Те се срещнаха и с едно от служебните следови кучета – 6-годишният Шик. Научиха за разкрита, благодарение на уменията му, кражба на ловна пушка през декември 2010 г. Тогава кучето преминало през вода и кал по откритата от него следа близо 7 км, докато стигне до извършителя. Учениците разгледаха и служебен патрулиращ автомобил.

Занятията в академията ще се провеждат веднъж седмично и ще продължат до месец юни. В срещите с тях ще участват служители от различни служби в дирекцията - “Криминална полиция”, “Пътна полиция”, Детска педагогическа стая, “БОП”, “НТЛ”. Широк ще бъде и спектърът на дискутираните теми – употреба на наркотици и последствия от това, агресията в училище, форми на домашно насилие, сексуално насилие и трафик на хора, наказателната отговорност и непълнолетните, границата между белята и хулиганските прояви, основни правила на безопасността на движението и задължения на участниците в него и др.