Дефицит на учители по физика тормози ЕС
Дефицит на учители по физика тормози ЕС / sxc.hu

Около 650 от общо 1000 студенти от Филологическия факултет на ПУ „П. Хилендарски" не успяват да завършат висшето си образование, съобщи деканът доц. д-р Живко Иванов. Причина са неориентирани студенти, социални проблеми, както и преместване на обучаващи се в други факултети. Подобни неща има по цяла Европа, обясни преподавателят. Според него онова, с което факултетът може да поощри студентите, е като осигури повече стаж на четвъртокурсниците. Имаме добри практики с Германската индустриална камара, както и с местни предприемачи, каза още Иванов.

Оказва се, че специалности като „Английски език и физика" имат добро бъдеще. В Европа има глад за учители по физика и химия, заяви преподавателят. Той посочи страни като Ирландия, Холандия и Великобритания. „Защо ако отиде на запад, българинът трябва непременно да мие чинии, като може да бъде учител по физика?", попита риторично доцентът.

На 12 февруари (събота) Филологическият факултет организира разяснителна кампания с родители и кандидат-студенти. Срещата ще се състои от 10.30 часа в 5-та аудитория на Ректората.