“Колорит” заслужиха награда от Президента на Индия
“Колорит” заслужиха награда от Президента на Индия / netinfo

Наградата на Президента на Индия - Златен медал, втори Златен медал - на името на Джавахарлал Неру, и два сребърни медала спечелиха деца от плевенската арт школа „Колорит" от престижния международен конкурс за рисунка „Шанкар 2010" в Индия.

Най-високото отличие на конкурса - Наградата на Президента на Индия - Златен медал  е присъдена на 14-годишната Йоанна Цекова за живописната творба "Бъдни вечер". Тази награда е една и за нея са се състезавали десетки хиляди рисунки на деца от близо 120 страни от целия свят.

Със Златен медал на името на Джавахарлал Неру е отличена 13-годишната Севдена Маринова за рисунката "Български народен танц". Сребърни медали са присъдени на 11-годишния Апостол Савов и 12-годишната Ния Лакова за живописни творби на фолклорна тема.

Това е поредният изключителен успех на школа "Колорит" на конкурса "Шанкар", сподели ръководителката на школата Майя Ананиева. Конкурсът, който се провежда в индийската столица Делхи, е сред най-мащабните и престижни международни форуми за деца в областта на изобразителното изкуство.

През годините от своите участия в "Шанкар" децата от "Колорит" са спечелили десетки златни и стотици сребърни медали. Сега за втори път дете от школата печели най-висока награда на конкурса. Организатор на форума е известната фамилия Шанкар, която чрез своя издателски тръст и фондация дава възможност за творческа изява на хиляди деца по света.