Яне Янев подаде оставка
Яне Янев подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Емил Василев пред Дарик
38117
Емил Василев пред Дарик
  • Емил Василев пред Дарик

Председателят на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев и зам.-председателят на партията Атанас Семов подадоха оставки.

На 6 февруари, неделя, ще се проведе закрито заседание на Управителния съвет на РЗС за избор на нов политически съвет.

Управителният съвет ще заседава в разширен формат с над 200 председатели на общински организации на РЗС, съобщиха от пресцентъра на партията.

В началото на месеца членове на Политическия съвет на РЗС в оставка, между които Атанас Железчев, Тодор Великов, Илия Илиев и Станислав Филипов поискаха оставката на Янев като председател на партията и като депутат, оставката на Емил Василев като народен представител и оставката на Атанас Семов от поста член на политическия съвет. Железчев, Великов, Илиев и Филипов настояха на мястото на Янев и Василев, замесени в скандали, да дойдат некомпрометирани народни представители и Парламентарната група на РЗС да бъде възстановена. Тогава от пресцентъра на политическата формация поясниха, че хора, напуснали РЗС по собствено желание, не могат да искат оставки в организация, с която нямат нищо общо.

Дни преди това в телевизионно интервю Янев каза, че не знае дали ще продължи да се занимава с политика и многократно повтори: "Много ми дойде!"

Близкият до Янев депутат Емил Василев заяви пред Дарик, че ходът на лидера в оставка е своеобразен вот на доверие към него, начин да тества доверието към него в Управителния съвет, морален и политически акт. На въпрос дали има опит за преврат в РЗС, Василев отговори, че е безкомпромисен по отношение на подлеците, независимо дали са в парламента, или в някоя политическа партия.